Home Ostalo Amerikanci uveli nove sankcije za 59 kineskih kompanija

Amerikanci uveli nove sankcije za 59 kineskih kompanija

FILE PHOTO - A Chinese woman adjusts a Chinese national flag next to U.S. national flags before a Strategic Dialogue expanded meeting, part of the U.S.-China Strategic and Economic Dialogue (S&ED) held at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, July 10, 2014. REUTERS/Ng Han Guan/Pool

Administracija aktuelnog američkog predsjednika, Josepha Bidena uvela je nove sankcije protiv 59 kineskih kompanija, uključujući gigante među kojima suneki već pod drugom vrstom sankcija, a to su Huawei, najveći mobilni operater na svijetu China Mobile i proizvođač čipova SIMC.

Balkan Android slavi osmi rođendan i nagrađuje svoje posjetioce

Nove sankcije se konkretno odnose na zabranu investiranja u ove kompanije od strane američkih kompanija i građana, a kao razlog navodi se „povezanost s Komunističkom partijom i kineskom vojskom“, dakle slične onima koje je Trump posljednjih dana svog vladanja uveo Xiaomiju, da bi ih Američki sudovi nedugo zatim ukinuli. Iz ovoga je vidljivo da nova administracija ne namjerava tek tako odustati od trgovinskog i sada tehnološkog rata s Kinom koju je započela prethodna, iako su u pozadini nastavljeni pregovori koji su zadnjih nekoliko mjeseci bili obustavljeni.

Huawei zvanično predstavio Harmony OS ekosistem

Američka strana novim sankcijama očigledno želi zauzeti bolje pozicije za pregovaračkim stolom, pa se sada očekuje i reakcija s kineske strane, koja je do sada bila prilično mlaka. Takođe se očekuje i reakcija američkih sudova kao u slučaju Xiaomija, s obzirom da je prilično očigledno da će biti pokretnut cijeli niz pravnih bitaka.

Apple FaceTime pozivi uskoro stižu na Android i Windows

Pored gore navedenih giganata, poznate kineske kompanije koje podliježu novim sankcijama, ista sudbina navodno čeka i WeChat te Tik-Tok, što je takođe bilo najavljeno za vrijeme mandata prethodnog predsjednika. Ukoliko se ovi problemi uskoro ne riješe novim konkretnim trgovinskim sporazumom, za očekivati je daljje zaoštravanje sankcija i postoji velika mogućnost da i drugi kineski proizvođači telefona budu uvršteni na tzv. Entity list, a s obzirom na njihov tržišni udio od oko 70%, to bi moglo imati dalekosežne posljedice na svjetsko tržište.

(mobhr)