Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Evropsko istraživanje smjestilo Teslin Autopilot tek na šesto mjesto sistema asistencije u...

Evropsko istraživanje smjestilo Teslin Autopilot tek na šesto mjesto sistema asistencije u vožnji

S uključenim autopilotom Teslina vozila dosada su prevalila brojne kilometre te se taj sistem asistencije u vožnji pokazao odličnim i kako smo mogli vidjeti na nekim snimkama s YouTubea, u više je navrata spriječio sudare koji su mogli završiti sa smrtnim posljedicama. O Autopilotu toliko čitamo i toliko je hvaljen da bi pomislili kako je, u poređenju sa sistemima asistencije u vožnji drugih kompanija (u što se, naravno, ne ubraja Waymo jer njihova vozila nisu komercijalno dostupna na tržištu), nekoliko koraka ispred, ali istraživanje koje je proveo Evropski program za ocjenjivanje novih automobila u saradnji s kompanijom Thatcham Research pokazao je zanimljive rezultate.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Na testiranju je bilo deset vozila, a ocjenjivale su se tri kategorije – kvaliteta asistencije u vožnji, sigurnost te uključenost vozača. Samo tri automobila dobila su ocjenu vrlo dobar, a jedan dobar, ali među ta četiri vozila ne nalazi se Teslin Model 3 koji je takođe učestvovao u testu. Naime, od deset vozila Model 3 nalazi se samo na šestom mjestu s “umjerenom” ocjenom.

Google smatra da selfi filteri narušavaju mentalno zdravlje

Vrlo dobre ocjene dobili su Mercedes-Benz GLE, BMW 3, Audi Q8, dobar je Ford Kuga, dok su umjerenu ocjenu dobili VW Passat, Model 3, Nissan Juke i Volvo V60, dok su “entry” ocjenu dobili Renault Clio i Peugeot 2008.

Apple A14 Bionic čipset je brži od Snapdragona 875 ali ne i od Exynos 1000 čipseta

Rezultat za Teslu je svakako razočaravajući, ali treba naglasiti da je Model 3 osvojio najviše bodova za kvalitetu asistenta (91) i za sigurnost (čak 95), pokopala ga je kategorija uključenosti, tj. angažmana vozača.

Amazon dovodi virtuelnog psa čuvara na Echo pametne zvučnike

Ta kategorija uključuje različite stvari – npr. kako kompanije u marketinškim materijalima prikazuju asistenta u vožnji, koliko automobil prati uključenost vozača u proces vožnje, kako jednostavno asistent saopštava svoju aktivnost vozaču itd. Već prvi problem je što Tesla svog asistenta naziva autopilotom, što sugeriše potpunu automatizaciju, dok je riječ je o asistentu, a naglašeno je kako Tesla nema aktivnu kameru koja prati vozača već se samo oslanja na pritisak ruku vozača na volan.

Krenula razmjena poruka između Facebook Messenger i Instagram korisnika

Ono što će sadašnjim i budućim vozačima Tesle ipak biti puno važnije je da se Model 3 pokazao odličnim kada je u pitanju primjena automatske kočnice u hitnim slučajevima te izbjegavanje sudara s drugim vozilima i pješacima. Takođe, velike pohvale idu i automatskoj nadogradnji softvera vozila putem WiFi-ja jer se tako na brz i jednostavan način mogu dodati nove sigurnosne opcije, bez potrebe za odlaskom u poseban servis.

(zimo)