Home Android Android 11 otežava instalaciju aplikacija putem APK fajlova umjesto sa Play prodavnice

Android 11 otežava instalaciju aplikacija putem APK fajlova umjesto sa Play prodavnice

Aplikacije trećih lica mogu da budu rizične ako ne znate baš tačno šta radite, jer lako može da se desi da instalirate malvere na svoj uređaj, misleći da instalirate neku aplikaciju.

Android za početnike: Šta je APK fajl?

Huawei pao na treće mjesto evropskog tržišta telefona

Neki developeri, međutim, koriste ovaj način “isporuke” da testiraju svoje aplikacije pre nego što one odu na Play Store. Korisnici Android operativnog sistema iz regiona u kojima Google Services zabranjen, takođe, mogli bi da pokušaju da dobiju željene aplikacije na nekom drugom mestu.

Pojavile se fotografije tamne verzije Facebook aplikacije

Dobra vest je da će Android 11 i dalje podržavati funkcionalnost. Loša vest je da je to malo više neugodno nego ranije. To funkcioniše tako što Android traži da se odobre dozvole za instaliranje APK datoteka. Nakon što to učinite, možete da se vratite i pokrenete postupak instalacije bez gubitka podataka.

Lista telefona za koje se može očekivati Android 11 nadogradnja

Međutim, u Android 11 verziji stvari izgledaju malo drugačije. “Oblačić” za instalaciju će se pojaviti nakon što mu date dozvolu, ali aplikacija će se isključiti jer će sistem sam da je zatvori. Nije u pitanju “bag”, već bezbednosna funkcija. Posle toga, ponovo pokrenite aplikaciju i ona će da radi bez problema.

Znate li da Balkan Android možete pratiti i putem Vibera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

Drugim rečima i dalje ćete moći da dodate aplikacije van Google Play prodavnice u Android 11 kao i ranije. Biće samo malo komplikovanije, jer će se aplikacija sama zatvoriti tokom instalacije.

AnTuTu test objavio listu najbržih telefona u maju 2020. godine

Vrijedi napomenuti da ukoliko se odlučite da instalirate aplikacije van google Play prodavnice, dobro se informišite. To uvek radite na sopstvenu odgovornost, jer nisu prošle provere koje Google radi. Instaliranjem aplikacija od strane trećeg lica u nekim slučajevima gubite garanciju na svoj uređaj.

Ovo je dio novosti koje donosi Android 11 beta

(tehnopolis)