Home Ostalo Sistem Donald Trump uputio poruku Timu Cooku u vezi Home dugmeta na Apple...

Donald Trump uputio poruku Timu Cooku u vezi Home dugmeta na Apple iPhone

Američki predsjednik Donald Trump, kojeg mnogi tamo zovu i Twitter predsjednikom, na ovoj društvenoj mreži ima preko 66 miliona pratilaca. Njima se gotovo svakodnevno obraća, što u službenom tonu kao predsjednik, što kao privatna osoba koja s prijateljima dijeli svoje frustracije. Ova druga situacija mnogo je češća. A najnovija je o iPhone.

U svojoj se objavi, poslanoj u noći s petka na subotu po našem vremenu, američki predsjednik obratio direktno šefu Applea Timu Cooku (kojeg, doduše, nije označio u tvitu). Napisao mu je kako je Home dugme na iPhoneu bila “MNOGO bolja od swipea”.

Trump je ovime otkrio da je vjerojatno nedavno prešao na neki od novijih iPhonea koji imaju ekran od  ivice do ivice i nemaju više fizički odvojeno Home dugme, te ga ta promjena očito frustrira. Tajna služba inače mora iz sigurnosnih razloga posebno preraditi svaki mobitel koji se daje na korištenje predsjedniku, tako da nije neobično da osoba na tom položaju koristi i po nekoliko godina star uređaj.

Tim Cook i Donald Trump inače imaju toplo-hladan odnos. Cook je predsjednika kritikovao zbog politike prema imigrantima te zbog carina na kineske proizvode, da bi zatim nedavno kod njega “isposlovao” popuštanje oko carina kako bi Apple mogao jeftinije proizvoditi Mac Pro u SAD-u.

Njihovi sastanci nisu rijetki, navodno se povremeno i čuju telefonski, a nakon jednog od nedavnih sastanaka glavna vijest bila je to što je Trump Cooka, u njegovoj prisutnosti, nazvao Tim Apple.

Ovaj je zatim prihvatio šalu i nakratko promijenio svoje ime na Twitteru. Hoće li sada isto tako razmisliti, pa na iPhone neke nove generacije vratiti Home dugme? U svakom slučaju, šane ne dostaje u vidu šaljivih odgovora na Trumpov tweet, a iste možete pogledati ako kliknete na original tweet koji se nalazi ispod teksta.

(bug)