Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Elon Musk kažnjen sa 20 miliona dolara i mora odstupiti sa mjesta...

Elon Musk kažnjen sa 20 miliona dolara i mora odstupiti sa mjesta predsjednika uprave Tesle

Američki regulator finansijskih tržišta SEC protekle je sedmice protiv Elona Muska podigao tužbu zbog prevare. Inkriminišući postupci šefa Tesle uključivali su tvitanje o otkupu dionica od postojećih dioničara po cijeni od 420 dolara uz izjavu kako je za taj potez novac osiguran – a to, ispostavilo se, nije odgovaralo istini. O tužbi smo nešto detaljnije već pisali, a sudski postupak u tom procesu mogao je značiti da Musk više neće smjeti obavljati posao direktora i predsjednika uprave Tesle.

Kasno u subotu po našem vremenu objavljeno je i kako je slučaj već riješen i to izvansudskom nagodbom. U sklopu nagodbe Musk je pristao odstupiti s mjesta predsjednika uprave svoje kompanije u roku od 45 dana, a tek nakon tri godine smjeće se ponovno kandidovati za tu poziciju. Do tada će se na čelo uprave postaviti nezavisna osoba, kao i još dvije nove osobe koje će postati članovi uprave.

Tesla će morati osnovati i novu komisiju sastavljenu od nezavisnih direktora i primijeniti nove procedure i kontrole koje će nadzirati kako Elon Musk komunicira s javnošću. Ipak, prvi čovjek kompanije do daljnjega će zadržati poziciju generalnog izvršnog direktora (CEO).

Uz ovo, i Musk i Tesla moraće platiti kazne od po 20 miliona dolara zbog kršenja stroge SEC-ove regulative. Ukupno 40 milijuna dolara bit će proslijeđeno investitorima u Teslu koji su bili oštećeni Muskovim neistinitim tvitovima.

Cijeli tekst nagodbe možete pročitati ovdje.

(bug)