Home Ostalo Internet Facebook bi za svaku lažnju vijest objavljenu na sajtu mogao platiti 500,000...

Facebook bi za svaku lažnju vijest objavljenu na sajtu mogao platiti 500,000 evra

175
0
SHARE

Nakon trijumfa Donalda Trumpa na izborima u SAD-u, dio njegovih protivnika krivce za pobjedu počeo je tražiti u Facebooku, odnosno lažnim vijestima na ovoj mreži koje su navodno imale veliki uticaj na Amerikance te u ruskim hakerima. Mark Zuckerberg i ekipa iz njegove kompanije, osim što su napomenuli kako su lažne vijesti objavljivane i u koristi Hillary Clinton i protiv Trumpa, odlučili su spriječiti širenje dezinformacija putem najveće društvene mreže na svijetu – osloniće se na same korisnike i njihovo označavanje određenih vijesti koje će se označavati zastavicama kao lažne, odnosno demantovane.

Osim što će na ovaj način biti vjerodostojniji medij (društvena mreža), Facebook je primoran riješiti problem lažnih vijesti jer bi, ako lažne informacije, kao i govor mržnje preplave ovu mrežu, mogli platiti visoke kazne. Prema predloženom njemačkom zakonu koji se odnosi na sve društvene mreže – iako je posebno izdvojen upravo Facebook, za svaku lažnu vijest i korištenje govora mržnje na društvenim mrežama mogli bi platiti kaznu od čak pola miliona evra. Naravno, ovo ne znači da će Njemačka kazniti kompanije čim korisnici društvenih mreža počnu širiti lažne vijesti ili objavljivati uvredljiv sadržaj pun mržnje, već će, ako 24 sata nakon upozorenja ne izbrišu takav sadržaj, biti kažnjeni s maksimalno 500 hiljada evra. Također, prema ovom prijedlogu zakona, Facebook bi u Njemačkoj trebao otvoriti kancelariju za pravnu zaštitu koji bi korisnicima trebao biti na raspolaganju svaki dan u godinu od 0 do 24 sata.

Osim na Facebooku i Twitteru, ovaj bi zakon mogao donijeti probleme i Googleu – npr. na njihovom pretraživaču na upit ‘je li se holokaust zaista dogodio’, jedan od rezultata u vrhu rezultata vodio je na članak na neonacističku internet stranicu te bi zbog ovakvih propusta i Google mogao biti kažnjen. Iako bi iz Facebooka mogli cijelu stvar prebaciti na korisnike jer su oni samo platforma za objavljivanje sadržaja, njemački ministar pravosuđa Heiko Maas smatra kako same kompanije moraju spriječiti korištenje njihovih platformi za kriminalno djelovanje: ‘Kompanije koje zarađuju novac od svojih društvenih mreža moraju imati i društvene odgovornosti’. S obzirom na sve događaje u posljednje vrijeme, u budućnosti možemo očekivati novi pritisak na Facebook i Google vezan uz brisanje i označavanje lažnih vijesti i uvrjedljivog sadržaja, kao i nove mjere ovih kompanija s kojima će to pokušati spriječiti.

(zimo)