Home Ostalo Internet Facebook blokirao desetine hiljada aplikacija koje su navodno ugrožavale privatnost korisnika

Facebook blokirao desetine hiljada aplikacija koje su navodno ugrožavale privatnost korisnika

Facebook je objavio da je ukinuo više desetina hiljada aplikacija koji su potencijalno predstavljale opasnost za privatnost korisnika, pokazala je interna istraga vođena na milionima aplikacija.

Društvena mreža je pokrenula tu istragu nakon skandala Cambridge Analytice 2018. kada je dojavljivač otkrio da je ta britanska kompanija vodila kampanje masovnih manipulacija putem aplikacija na Facebooku kako bi uticala na američke i britanske birače.

Tada smo obećali da ćemo pregledati sve aplikacije koje imaju pristup velikim količinama informacija o korisnicima prije pomjene naših propisa 2014., naveo je Ime Archibong, potpredsjednik Facebooka.

Među ukinutim aplikacijama je i veoma popularna “myPersonality” koja je “otkrivala” skrivene tajne ličnosti korisnika. Ali zapravo je, kako su utvrdili u Facebooku dijelila prikupljene informacije s istraživačima i drugim kompanijama, a da pri tome nije zaštitila privatnost korisnika. Da bi stvar bila još gora kad je Facebook zatražio da autori aplikacije učestvuju u reviziji, oni su to odbili.

Za tu veliku istragu platforma je radila sa “stotinama advokata, vanjskih istraživača, analitičara i inženjera, kako bi bolje razumjeli mehanizme zloupotrebe i uklonili štetne faktore među programerima”.

Suspendovano je 400 programera, ali te aplikacije za ljude ne predstavljaju nužno prijetnju, rekao je Archibong.

Nakon izbijanja skandala Cambridge Analytice u martu 2018., Google i Facebooku su bili izloženi posebnoj pažnji vlada u Sjedinjenim Državama i u Evropi u vezi korištenja ličnih podataka.

Agencija za zaštitu američkih potrošača je u julu odredila Facebooku rekordnu kaznu od 5 milijardi dolara jer je prevario svoje korisnike u vezi kontrole njihovog privatnog života, posebno tokom masovnog curenja ličnih podataka prema britanskoj kompanji Cambridge Analytica, upletenoj u predsjedničku kampanju Donalda Trumpa i u kampanju za brexit u Velikoj Britaniji.

(zimo)