Home Ostalo Internet Facebook odgovorio vlastima Australije na zahtjev da se plaćaju mediji čiji linkovi...

Facebook odgovorio vlastima Australije na zahtjev da se plaćaju mediji čiji linkovi se dijele na news feedu

Kad su australski mediji pritisnuli Google i od tog tehnološkog diva zahtjevali da im plati određeni iznos za medijski sadržaj koji prikazuje u rezultatima pretraživanja, bilo je mnogo negodovanja. S jedne strane mediji su smatrali da Google treba s njima podijeliti dio svoje zarade, dok je Google isticao da bez prikazivanja njihovih sadržaja na pretraživaču ne bi imali ni toliko posjeta.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Sad bi se takva borba mogla preseliti i na društvene mreže. Naime, iz Facebooka su poručili izdavačima i korisnicima u Australiji da neće moći dijeliti vijesti i linkove, ako će Facebook za to morati plaćati.

Ubisoft poklanja The Division

Prema prijedlogu zakona koji je Vlada Australije dala u julu, tehnološke kompanije poput Facebooka i Googlea moraće plaćati medijskim kompanijama naknadu za korištenje njihovih sadržaja na svojim platformama. Australijska vlada tvrdi da na taj način pokušava zaštititi medijsku industriju u toj zemlji koja je dodatno pogođena smanjenjem prihoda od oglašavanja zbog korona-krize.

Nakon SAD i Kina uvela listu tehnologija koja se ne smiju izvoziti

Vlada je prvo predložila Facebooku i Googleu da pokušaju pronaći zajednički jezik s australijskim medijima i dogovoriti pravednu naknadu. Ali kako ti pregovori nisu uspjeli, predložila je zakon koji bi do kraja godine trebao krenuti u primjenu.

Samsung na IFA sajmu predstavio Galaxy Z Fold2

Iz Facebooka su istaknuli kako nije njihov prvi izbor da blokiraju korisnike, kako privatne tako medijske. Ali to je jedini način da se zaštitimo od ishoda koji se protivi logici i koji će naštetiti, ne pomoći, dugoročno australijskom medijskom sektoru, napisao je u objavi Will Easton iz Facebook Australia.

(zimo)