Home Ostalo Internet Facebook počinje filtriranje clickbait naslova i na drugim jezicima pored engleskog

Facebook počinje filtriranje clickbait naslova i na drugim jezicima pored engleskog

922
0
SHARE

Facebook je već prije nekoliko godina počeo smanjivati vidljivost vijesti koje najavljuju tzv. clickbait naslovi. Fraze poput “nećete vjerovati…”, “…i onda se dogodilo ovo” i slične ova društvena mreža, barem na engleskom jeziku, automatski prepoznaje i smanjuje njihov broj prikazivanja u korisničkom News Feedu. Čak i izvori koji stalno objavljuju zavaravajuće, pretjerano senzacionalističke ili jednostavno “spamerske” naslove su kažnjeni i njihove se objave prikazuju rjeđe.

Sad, Facebook uvodi još novosti u algoritme koji razvrstavaju normalne naslove od clickbaita. Kao prvo, uvodi se filtriranje na nivou objave, a ne na nivou domena ili stranice, tako da će “kazne” dobijati samo loši naslovi a ne i ostale objave njihovih autora. Novi sistem će bit u stanju prepoznati radi li se o naslovu koji pretjeruje u senzacionalizmu ili namjerno uskraćuje bitne informacije.

I treće, nama možda najvažnije, Facebook će svoje clickbait filtere početi testirati i na drugim jezicima. Nije poznato na kojima, te hoće li među njima, biti i jezik kojim se govori na ovim prostorima – ali jedno je sigurno – clickbait filteri nam zaista trebaju.

(bug)