Home Ostalo Internet Facebook sprema nove aplikacije

Facebook sprema nove aplikacije

Ko se još sjeća aplikacije Paper kojom je Facebook htio konkurisati Flipboardu? Ili aplikacije Moments koja je trebala poslužiti za dijeljenje fotografija? Oba ova primjera, a bilo ih je još, stigla su iz Facebooka koji svim silama pokušava stvoriti novu “viralnu” aplikaciju kojom bi privukao nove korisnike. Nekoliko prošlih pokušaja je propalo, ali u Zuckerbergovoj društvenoj mreži ne odustaju.

Sada su najavili kako će u narednim sedmicama biti lansirano još nekoliko aplikacija pod “etiketom” NPE Team, from Facebook (NPE, ako ste se pitali, znači New Product Experimentation). Ove će aplikacije biti usmjerene ka komunikaciji i stvaranju veza među korisnicima, ali kroz sasvim nova iskustva korištenja. Aplikacije će se vrlo brzo mijenjati i prilagođavati, a isto tako i gasiti ako ne budu dobro prihvaćene.

Osnovna namjena novih aplikacija za samu kompaniju biće ispitivanje želja potrošača. Kroz ova samostalna rješenja planiraju im davati razna iskustva i funkcionalnosti na probu, te vidjeti što od svega “prolazi” kod publike. Iz naučenog će potom kreirati globalnu strategiju, kažu iz Facebooka.

Sve aplikacije biće dostupne u App Storeu i na Google Playu, kao i u obliku web aplikacija, ali neće sve biti dostupne svima – dostupnost će varirati od slučaja do slučaja.

(bug)