Home Ostalo Internet Facebook započeo rat protiv antivaksera

Facebook započeo rat protiv antivaksera

U Facebooku su, samo sedam dana nakon što se Googleov YouTube odlučio na demonetizaciju antivakserskih kanala i videa, takođe krenuli u borbu protiv onih koji zagovaraju izbjegavanje vakcinisanja djece. Na službenom su blogu objavili promjenu poslovne politike kojom će dezinformacije i štetne sadržaje koji se šire Facebookom, a tiču se antivakcinacijskog trenda, pokušati svesti na najmanju moguću mjeru, a opet bez cenzure slobodnog izražavanja. A učiniće to kroz nekoliko koraka.

Umanjiće značaj stranica i grupa koje zastupaju ovakve ideje pa ćete ih mnogo rjeđe moći vidjeti u preporukama, News Feedu ili rezultatima pretraživanja.

Antivakserski oglasi biće zabranjeni, a reklame se neće moći prikazivati niti ciljnoj skupini ljudi koja se predstavlja kao antivakseri – takva segmentacija je takođe ukinuta. Nalozi koji će učestalo postavljati oglase protiv vakcinisanja biće izbrisani.

Sadržaj koji se protivi vakcinaciji biće na sličan način uklonjen i s Instagrama, a ljudima koji pretražuju informacije o antivakcinacijskom pokretu biće ponuđen edukativni sadržaj. On bi im trebao skrenuti pažnju na naučne činjenice i raskrinkati obmanjujuću (hoax) prirodu ovih teorija zavjere.

“Potpuno smo predani sigurnosti naše zajednice i nastavićemo raditi na tome”, poručuju ovom prilikom iz Facebooka.

(bug)