Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Foxconn želi da kreira “Android za električne automobile”

Foxconn želi da kreira “Android za električne automobile”

Nakon što je Apple predstavio prvi model svog pametnog telefona 2007. godine, često smo čitali o tzv. ubicama iPhonea na kojim su radili RIM (kako se tada zvao proizvođač BlackBerryja), Nokia (koja je dominirala tržištem), Samsung i druge tehnološke kompanije. Puno se tada pričalo i “G Phoneu” kako su mediji zvali telefon koji je navodno pripremao Google. Ali oni su tada imali drugačije planove te su umjesto telefona (koji su predstavili godinama kasnije) predstavili softver, odnosno operativni sistem Android koji je danas dominantna mobilna platforma koja pokreće milijarde uređaja.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Sličnu stvar, samo na tržištu električnih vozila, sada namjerava napraviti Foxconn. Kompanija koja je ranije bila poznata po lošim radnim slovima zbog kojih su neki zaposleni počinili i samoubistva, najveći je proizvođač komponenti za velike kompanije poput Applea, Microsofta, Sonyja, HP-a i drugih. Jedan od direktora Foxconna, William Wei, najavio je kako kompanija u budućnosti želi postati “Android električnih vozila” te razvijaju platformu koja će drugim kompanijama omogućiti proizvodnju električnih automobila.

Google Asistent sada prepoznaje pjesme koje mu otpjevate

Samsung ismijava Apple jer uz iPhone više u kutiji ne dolazi punjač

Razlozi zbog kojih Foxconn ulazi na ovo tržište, naglašavaju na CNBC-u, prilično su jasni – neka predviđanja govore kako je riječ o tržištu koje će do 2027. godine biti teško više od 800 milijardi dolara.

Microsoft bez pitanja instalira PWA verzije Word, Excel, PowerPoint i Outlook aplikacija na Windows 10 računare

Šta je LiDAR senzor koji se nalazi na leđima iPhone 12 serije telefona

Putem Foxconnove platforme proizvođači automobila moći će odabrati dizajn vozila – od klasičnih limuzina do SUV-a, a kako je riječ o modularnoj platformi, vozila će se naknadno moći nadograđivati, odnosno mijenjati neke komponente. Takođe, kompanija će razvijati i softver, kao i autonomne funkcije vozila koje bi u budućnosti najvjerojatnije trebale biti dio standardne opreme u većini automobila.

Pojavile se detaljne specifikacije i renderi Huawei Mate 40 serije telefona

Porasla prodaja Samsung telefona na uštrb Huaweija

Čini se kako Foxconn pokušava napraviti gotovo sve dijelove koji su potrebni za cijeli automobil, komentirali su na CNBC-u, a taj razvoj uključuje i solid-state baterije koje će biti efikasnije i omogućiće veći doseg automobila s električnim motorima, a prve modele takvih baterija od Foxconna očekujemo u 2024. godini.

(zimo)