Home Ostalo Internet Google Mape prikazuju informacije o mogućnosti pristupa osobama u invalidskom kolicima

Google Mape prikazuju informacije o mogućnosti pristupa osobama u invalidskom kolicima

193
0
SHARE

Mobilna verzija Googleovog poznatog kartografskog servisa Google Maps sada sadrži i funkcionalnost koja bi trebala pomoći osoba u invalidskim kolicima.

Naime, zainteresirani korisnici moći će putem navedene aplikacije vidjeti može li se ili ne pristupiti nekom prostoru i građevinivkoristeći invalidska kolica. Ista opcija može poslužiti i ostalim korisnicima, kao što su, na primjer, roditelji s djecom u dječjim kolicima.

Opcija je u Google Maps dodana sasvim slučajno u vremenu kada Googleovi zaposlenici imaju slobodnog vremena za manje projekte koji nisu vezani za njihov glavni posao u kompaniji (praksa poznata pod nazivom “20% time” putem koje su nastali servisi kao što su Gmail, AdSense i Google News).

Tako Rio Akasaka većinu svog vremena provodi na poziciji produkt menadžera servisa Google Drive, u slobodnih 20% vremena radi na projektu dodavanja i unaprjeđenja opcija pristupačnosti sadržaja unutar Google Mapsa. Kao član tima dobrovoljaca koji je pristao utrošiti svojih slobodnih 20% vremena na taj projekt, Akasaka je proteklih godinu dana radio na dodavanju opcije koja će pomoći osobama s invalidskim kolicima u dobivanju informacija o pristupačnosti pojedinog prostora i građevina.

Sve opcije o pristupačnosti crpe se iz jedne druge opcije, Local Guidesa, koja korisnicima Google Mapsa omogućuje da sami opišu neki prostor koji su posjetili odgovarajući na niz predefiniranih pitanja o temama kao što su cijene i buka u posjećenom prostoru. Iako je zasad dostupna samo u SAD-u, planirano je njezino proširenje i na veći broj tržišta u ostatku svijeta.

(bug)