Home Ostalo Internet Google odnosno Alphabet prvi put objavio koliko novca zarađuje YouTube

Google odnosno Alphabet prvi put objavio koliko novca zarađuje YouTube

Kompanija Alphabet objavila je po prvi put detalje o poslovanju servisa YouTube i o cloud biznisu, i to dok se firma susreće sa kontinuiranim padom u reklamnom poslovanju.

Samo u poslednja tri meseca 2019. godine, prodaja oglasa na YouTube-u porasla je za 31% u odnosu na prethodnu godinu, i to na 4,7 milijardi dolara. U tom istom periodu, rast Alphabeta iznosio je 17%, što je najsporija stopa rasta u poslednje dve godine.

Alphabet vs Amazon

Izgleda da rast YouTube-a nije dovoljan da i sam Alphabet dovoljno raste, i čini se da u pojedinim segmentima zaostaje za svojim rivalima. Tako je u poređenju sa kompanijom Amazon, u poslednjem kvartalu prošle godine od cloud poslovanja Alphabet zaradio gotovo 4 puta manje novca, svega 2,6 milijardi dolara, dok je Amazon zaradio oko 10 milijardi. Ono što ohrabruje Alphabet jeste da cloud poslovanje pokazuje trend rasta preko 50% godišnje.

I dok cloud poslovanje raste, akcije Alphabeta pale su za 4% van radnog vremena berzi. Međutim, analitičar Nicholas Hyett ocenjuje da Aphabet posluje izuzetno snažno, i da u propustima kao što je ovaj može da vidi samo perspektivu za rast i napredak.

YouTube reklame u snažnom zaletu

Tokom 2019. godine, od oglašavanja na YouTube-u, Alphabet je prihodovao više od 15 milijardi dolara, što čini oko 10% ukupnog godišnjeg prihoda ove kompanije. Trenutno ovaj servis za postavljanje video snimaka broji i oko 2 miliona plaćenih pretplatnika. Iz YouTube-a su poručili da oni zarađuju i dosta više, ali da se dobar deo profita zapravo deli sa korisnicima koji postavljaju video snimke.

Gospodin Pichai iz YouTube-a je naglasio da ovaj servis ima potencijala za još većom zaradom, tako što će stalno unapređivati svoje algoritme za targetiranje ciljnih grupa korisnika. Istakao je i da ovo “vide kao veliku priliku i da ulažu u nju.”

(pcpress)