Home Ostalo Internet Google pokreće YouTube Shorts

Google pokreće YouTube Shorts

Društvena mreža TikTok zaludjela je tinejdžere (kao i one malo mlađe i starije širom svijeta), a u daljem usponu nije ih spriječila konkurencija, već – politika. Mreža je već zabranjena u Indiji gdje je bila izuzetno popularna, a diskutabilna je njena situacija u SAD-u u kojem su dobili ultimatum – ili prodaja nekoj drugoj američkoj kompaniji ili zabrana.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Takvu nesigurnu situaciju za TikTok sada pokušava iskoristiti konkurencija – Facebook, odnosno Instagram već je predstavio svog konkurenta Reels, a ranije su i iz YouTubea najavili kako će se uskoro pojaviti i njihova verzija TikToka. YouTube Shorts biće dio klasične mobilne aplikacije YouTubea, a iz kompanije su sada najavili kako će se, kao testna verzija, pojaviti u Indiji i samo na Androidu. Naravno, naknadno će postati dostupna i na Appleovim uređajima te na ostalim tržištima širom svijeta, ali iz YouTubea još nisu objavili planove kada će se to dogoditi. Kao i TikTok, Shorts će omogućiti snimanje i objavu kratkih video snimaka (do 15 sekundi, što je kraće u odnosu na minutu koliko traju video snimci na TikToku) koji će se moći uređivati, ubrzavati, korisnici će im dodavati muzičku podlogu i slično.

LG sprema telefon sa rolo ekranom na izvlačenje

Prilikom najave Shortsa iz YouTubea su objavili kako s novom opcijom žele omogućiti stvaranje zajednice nove generacije mobilnih kreatora sadržaja na svojoj mreži, odnosno video servisu. U razgovoru za američke medije šefica YouTubea Susan Wojcicki rekla je kako su ranije predstavili opciju storiesa na YouTubeu, a popularnost te opcije pokazala je zainteresovanost korisnika i kreatora za kratkim sadržajem. Zato ćemo definitivno nastaviti s inovacijama u svim formatima, uključujući i jako kratke video snimke, najavila je Shorts izvršna direktorica YouTubea.

Xiaomi Mi 10T i Mi 10T Pro telefoni bi mogli imati LCD ekrane sa 144 Hz osvježavanjem

S obzirom na to kakva je situacija u Indiji, odnosno kako je TikTok zabranjen, a mreža je imala veliki broj korisnika, ta se zemlja čini logičnim mjestom za pokretanjem Shortsa, što dokazuje i popularnost Instagram Reelsa na indijskom tržištu.

(zimo)