Home Ostalo Internet Google pomiješao korisničke video snimke na Google Photos servisu

Google pomiješao korisničke video snimke na Google Photos servisu

Google je danas poslao obavještenje određenom broju korisnika o tome da su pomiješali arhive njihovih fotografija na cloud servisu Google Photos. Zahvaćeni ovim propustom primarno su korisnici koji putem ovog servisa arhiviraju medijske sadržaje, a između 21. i 25. novembra prošle su godine pokušali preuzeti cijelu svoju arhivu fotografija i videa (uslugom Google Takeout). Neki podaci iz arhiva namijenjeni za preuzimanje greškom su, naime, završili kod drugih korisnika.

Određeni su korisnici tako na korištenje dobili video snimke koje su na Googleovu uslugu skladištenja u oblaku uskladištili drugi ljudi, što je prilično ozbiljan propust koji narušava privatnost korisnika. Iz Googlea napominju da je problem trajao tek nekoliko dana i da je ubrzo ispravljen. Dakako, potencijalno oštećenim korisnicima uputili su i riječi izvinjenja.

Napomenuli su i da je ovim problemom bilo zahvaćeno manje od 0,01% korisnika koji su izvozili arhive na Google Takeoutu, te kako su im se sadržaji pomiješali samo u slučaju manjeg broja video snimaka.