Home Recenzije HTC U11 test i recenzija

HTC U11 test i recenzija

HTC ulaže velike napore da se izvuče iz krize i vrati na tržište mobilnih telefona kao jedan od većih igrača – kao što je to nekada bilo. Tajvanski proizvođač je u maju ove godine predstavio svoj novi uređaj, HTC U11, sa ciljem da tržištu ponudi uređaj koji je konkurentan premium modelima ostalih proizvođača. Sa sjajnim hardverom i softverom, HTC je to uspio na papiru, no da li je tako i u realnosti? Zahvaljujući kompaniji HTC koja nam je ustupila U11 na testiranje, u nastavku ćemo odgovoriti na ovo pitanje i otkriti da li je HTC U11 vrijedan vaše pažnje i novca.

Hardver

HTC U11 dolazi sa Super LCD5 ekranom dijagonale 5.5 inča QHD rezolucije (1440×2560 piksela) sa oko 534 piksela po inču (PPI). Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 zaštitnim staklom i zakrivljen sa svih ivica. Ispod haube nalazi se Qualcomm Snapdragon 835 čipset, odnosno osmojezgreni procesor sa četiri Kyro jezgra brzine 2.45 GHz te četiri jezgra (također Kyro) brzine 1.9 GHz. Tu je i Adreno 540 grafički čip, zajedno sa 4 GB RAM-a uparenim sa 64 GB interne memorije, odnosno 6 GB RAM-a uparenim sa 128 GB interne memorije. Zadnja kamera ima rezoluciju od 12 MP sa f/1.7 otvorom blende, dok selfi kamera ima rezoluciju od 16 MP sa f/2.0 otvorom blende. Sve ovo napaja neizmjenjiva litijum-jonska kapaciteta 3000 mAh. Tu je i senzor za otisak prsta koji je ugrađen u home dugme, kao i IP67 certifikacija otpornosti na vodu i prašinu koja pokriva potapanje uređaja u vodu do 1 metar dubine i 30 minuta.

Uređaj koji smo dobili na test je verzija sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, te je bijele boje.

Dizajn i izrada

S obzirom da je riječ o premium uređaju, sasvim je očekivano da isti bude izrađen od premium materijala. No, HTC se ove godine odlučio na malo drugačiji pristup odabiru materijala, pa je zadnja strana HTC U11 uređaja umjesto metala kao na HTC 10 uređaju prekrivena staklom sa reflektivnim premazom. Također je i blago zakrivljena sa strana, te to u kombinaciji sa nešto ispupčenim objektivom kamere dovodi do toga da uređaj bude nemiran na bilo kojoj površini koja nije ravna te da će vam sigurno biti potrebna zaštitna maskica kako uređaj ne bi klizio – kako iz vaše ruke, tako i sa manje ravnih površina. Srećom, HTC je ubacio jednu u pakovanje sa uređajem. Također, zadnja strana uređaja je pravi magnet za otiske prstiju, pa ne bi bilo loše imati sa sobom i krpicu od mikrofibera za čišćenje. HTC je to imao na umu, pa je i nju ubacio u pakovanje.

Kada smo već počeli pričati o zadnjoj strani uređaja, spomenut ćemo i šta se nalazi na njoj. Rekli smo da je tu zadnja kamera koja se nalazi pri vrhu uređaja i centrirana je u sredinu, a lijevo od nje je LED blic. Nešto ispod njih nalazi se HTC logo koji je slabije vidljiv na uređaju bijele boje, poput onog koji je došao kod nas na test. Pri dnu uređaja nalazi se jedan od četiri mikrofona koji služe za snimanje 3D zvuka u videozapisima, te podaci o certifikaciji.

Prednja strana uređaja je također prekrivena staklom zakrivljenim na ivicama (2.5D staklo). Najveći dio prekriva ekran (oko 71.4% uređaja), ispod kojeg su navigacijske tipke. Iznad ekrana nalazi se zvučnik, prednja kamera, te senzori i još jedan mikrofon za snimanje 3D zvuka u videozapisima. Smatramo da se oko ekrana nalazi previše prostora, te da je ekran mogao biti još veći – odnosno da je bilo prostora za ekran od ivice do ivice.

Okvir uređaja ubačen u sendvič između prednjeg i zadnjeg stakla je izrađen od aluminija i daje jako lijep osjećaj u ruci. Na dnu uređaja nalazi se USB-C port, rešetka zvučnika, te dva mikrofona – jedan za telefonske razgovore, te treći mikrofon za snimanje 3D zvuka u videozapisima.

Četvrti mikrofon za snimanje 3D zvuka u videozapisima nalazi se na vrhu uređaja, zajedno sa utorom za SIM i microSD memorijsku karticu.

Sa desne strane nalazi se dugme za paljenje/gašenje uređaja koje je blago teksturisano kako bi ga bilo lakše osjetiti u mraku, te tipke za pojačavanje i smanjivanje zvuka. Na lijevoj strani uređaja ne nalazi se ništa osim antena koje se, usput rečeno, nalaze i na svim ostalim dijelovima okvira.

Nažalost, standardni 3.5 milimetarski utor za slušalice nije prisutan, iako je mogao naći svoje mjesto na uređaju s obzirom da je debljina istog 7.9 milimetara.

Ekran

Ekran HTC U11 uređaja je Super LCD5 tehnologije, te sa dijagonalom od 5.5 inča prekriva približno 71.4% prednje strane uređaja. Ko što smo ranije spomenuli, rezolucija ekrana je 1440×2560 piksela što dovodi do brojke od 534 piksela po inču. U pitanju je panel sa 2.5D staklom zakrivljenim na ivicama zaštićen Corning Gorilla Glass 5 zaštitnim staklom. Svjetlina ekrana i vidljivost na suncu je dobra, iako ovo definitivno nije najsjajniji ekran koji smo vidjeli. Prikaz boja je sjajan, iako su boje nešto toplije nego što smo navikli. No, toplinu poja je moguće softverski podesiti po vlastitim preferencijama, tako da to ne predstavlja problem. Senzor za ambijentalno osvjetljenje nije najbolji i najbrži koji smo vidjeli. Od premium uređaja sa sjajnim ekranom poput U11 bi se očekivalo da ima brz senzor ambijentalnog osvjetljenja, te je to malo razočarenje što se tiče ekrana. No, kada sumiramo sve, ekran na U11 uređaju je zaista odličan.

Kamera

Kada je riječ o kamerama, govorimo o jednoj od na papiru najboljih kamera dostupnih na tržištu mobilnih uređaja. Riječ je o glavnom senzoru rezolucije 12 MP sa f/1.7 otvorom blende, autofokusom sa detekcijom faze, optičkom stabilizacijom slike i dvotonskim LED blicem. Tu je i snimanje videozapisa u 4K rezoluciji sa 30 fps (sličica po sekundi), te u Full HD rezoluciji pri 30/60/90 fps. No, kako je u praksi? U suštini, poprilično smo zadovoljni rezultatima. Fotografije napravljene u uslovima dobrog osvjetljenja su očekivano dobre i jasne sa bogatim bojama. Ono što većinu zanima jesu fotografije u uslovima lošijeg osvjetljenja, i drago nam je reći da HTC nije razočarao ni na tom polju. Primjere fotografija napravljenih zadnjom kamerom U11 uređaja možete pogledati ispod.

Tu su i dva kratka videozapisa – jedan u 4K, te drugi u Full HD kvaliteti.

Prednja kamera ima rezoluciju 16 MP sa f/2.0 otvorom blende i pravi poprilično dobre fotografije – čak i u uslovima lošijeg osvjetljenja. Boje se povremeno čine malo isprane, no u suštini to neće smetati pravljenju odlične selfi fotografije. Primjere fotografija napravljenih prednjom kamerom možete pogledati ispod.

Zvuk

HTC je oduvijek bio prepoznatljiv po uređajima koji pružaju sjajno iskustvo po pitanju zvuka, pa ni U11 nije izuzetak. Kompanija je odlučila zadržati raspored zvučnika – jedan na dnu uređaja i jedan ispod ekrana, a poznata BoomSound tehnologija postala je još bolja.

Slušalice koje dolaze sa ovim uređajem su HTC-ove nove slušalice sa USonic tehnologijom i aktivnim prigušivanjem pozadinske buke i zaista su odlične i jake. Imaju, doduše, jednu manu a to je da se spajaju putem USB-C porta, što znači da ne možete istovremeno puniti telefon i slušati muziku na slušalice, ali i da troše više baterije.

Softver

Najnoviji HTC-ov vodeći uređaj dolazi sa unaprijed instaliranim Androidom 7.1 Nougat zajedno sa HTC Sense korisničkim interfejsom preko njega. Potvrđeno je i da će najnovija verzija Androida, Android 8.0 Oreo, stići na ovaj uređaj, a mi smo tokom ažuriranja dobili mali update sa najnovijom Google sigurnosnom zakrpom i manjim izmjenama “ispod haube”.

HTC je u posljednje vrijeme mnogo radio na unapređenju softvera. Sa Android 7.0 Nougat ažuriranjem HTC Sense postao je mnogo sličniji “čistom” Androidu kakvog nalazimo na Nexus i Pixel uređajima, sa dodatkom funkcija koje čine jedan uređaj HTC-ovim, poput odavno poznate BoomSound tehnologije, USonic tehnologije, HTC-ovog izbornika aplikacija sa vertikalnim klizanjem preko ekrana, BlinkFeed funkcije i slično. Također, neke aplikacije poput kalkulatora, kalendara, galerije i drugih zamijenjene su Google-ovim aplikacijama, dok su dialer, imenik, poruke i kamera slične još uvijek HTC-ove. Također, tu je i izbornik tema koji omogućava prilagođavanje teme uređaja, uključujući i mijenjanje fonta.

Jedna od opcija koje ovaj uređaj čine jedinstvenim je Edge Sense, odnosno ivice uređaja osjetljive na pritisak. HTC-ovi zvaničnici su se odlučili za ovu funkciju umjesto dugmeta jer pruža više opcija s obzirom da dugme ima samo jedan nivo osjetljivosti na pritisak, dok Edge Sense tehnologija može biti podešena da na različite nivoe pritiska vrši različite radnje. Zadana opcija za Edge Sense je pokretanje fotoaparata, no to može biti izmijenjeno u postavkama uređaja.

Tokom testiranja uređaja ustanovili smo da Edge Sense može biti poprilično koristan (pod uslovom da je dobro podešen), s obzirom da isti funkcioniše i kada je ekran ugašen. Dakle, pomoću Edge Sense tehnologije moguće je brzo i jednostavno izvršiti neku radnju, iz bilo koje aplikacije, bez obzira na to da li je ekran uključen ili ne. No, kao što smo ranije naveli, bitno je pravilno podesiti osjetljivost stiska – ukoliko osjetljivost podesite na nizak nivo, dolaziti ćete u situaciju da pokrećete određenu aplikaciju ili radnju kada to ne želite, naprimjer prilikom uzimanja uređaja sa podloge na kojoj stoji, dok, ako podesite osjetljivost na prevelik nivo, biti će teže pokrenuti određenu aplikaciju ili radnju kada to želite. Od deset nivoa, mislimo da su nivoi od četiri do šest idealni za većinu korisnika.

Generalno nemamo zamjerki što se tiče softvera na HTC U11 uređaju. Jedina stvar koja nam se nije dopala jeste to što HTC nije uključio opciju korištenja navigacijske dugmadi na ekranu, odnosno izbora da li korisnik želi koristiti dugmad na ekranu ili ispod njega.

Utisci o radu i baterija

Sa premium uređajem dolaze i premium specifikacije, pa tako HTC U11 dolazi sa najnovijim Qualcomm Snapdragon 835 čipsetom zajedno sa 4 GB radne memorije. Ovakva kombinacija pokazala se odličnom, te u kombinaciji sa sjajnim softverom ovaj uređaj radi bez problema i zastajkivanja. Prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju je brzo i fluidno, te će sve zadatke koje postavite pred njega ovaj uređaj obaviti bez problema. Bilo da je riječ o jednostavnim i svakodnevnim zadacima poput surfanja internetom i društvenim mrežama, dopisivanjem i slično, ili je u pitanju igranje igara – HTC U11 vas neće iznevjeriti i pružiti će brzo i fluidno iskustvo.

Osim što smo testirali razne igre poput Real Racing 3, WWE Immortals, Injustice i sličnih pri kojim se U11 ponašao odlično sa blagim zagrijavanjem pri vrhu uređaja ispod kamere, napravili smo i benčmark testove, a rezultate istih možete pogledati ispod.

  • CPU-Z:
  • AnTuTu Benchmark:
  • GeekBench 4:
  • 3D Mark:
  • PC Mark for Android:

Senzor za otisak prsta je, kao što smo ranije spomenuli, ugrađen u home dugme na prednjoj strani uređaja. Isti nije najbrži koji smo imali priliku koristiti, no i dalje je brz i precizan, te očitavao otisak prsta bez problema. No, sam oblik senzora nam se nije dopao te smatramo da bi trebao biti nešto veći. U odnosu na prošlogodišnji HTC 10, senzor za otisak prsta je mali korak nazad što se toga tiče.

HTC U11 dolazi sa neizmjenjivom baterijom kapaciteta 3000 mAh sa Qualcomm QuickCharge 3.0 brzim punjenjem. Uz prosječno korištenje (surfanje internetom, provjeravanje društvenih mreža, pozivi i poruke) “izvukli” smo dan i po korištenja, odnosno nešto više od 7 sati konstantno upaljenog ekrana (SoT). Oni koji telefon koriste u popodnevnim i večernjim satima će od U11 izvući i do 9.5h konstantno upaljenog ekrana, što je zaista odličan rezultat. QuickCharge 3.0 tehnologija puni bateriju ovog uređaja do polovine kapaciteta za oko 45 minuta, a do 100% za nešto manje od sat i po. Bilo bi lijepo da je HTC u U11 implementirao noviju QuickCharge 4.0 tehnologiju, no očigledno su kompanijini inžinjeri zaključili da je to nepotrebno.

Zaključak

Na samom početku recenzije postavili smo pitanje da li je HTC uspio napraviti uređaj konkurentan premium uređajima drugih proizvođača. Odgovor je da, HTC je obavio dobar posao i kreirao uređaj koji predstavlja konkurenciju modelima poput Samsungovog Galaxy S8 dueta, Huawei P10 i LG G6 uređaja. Svakako, to ne znači da ne može još bolje – mjesta za ekran od ivice do ivice je definitivno bilo, kao i za standardni 3.5 milimetarski utor za slušalice. Senzor za otisak prsta također može biti brži (i malo veći, ako nas pitate – prostora ispod ekrana definitivno ima više nego što bi ga trebalo biti na jednom telefonu iz 2017. godine). No, unapređenja na poljima poput softvera i kamere su jasno vidljiva, a kompanija je i (napokon) odlučila da učini svoj vodeći uređaj vodootpornim.

Kada smo spomenuli dobre i loše strane ovog uređaja, dolazimo i do cijene – i tu gore rečeno pada u vodu. Da, uređaj jeste konkurentan vodećim uređaja drugih proizvoiđača, no cijena definitivno nije. Iz nekog razloga HTC je odlučio da cijenu U11 smjesti jako blizu, a u nekim regionima i iznad cijene uređaja poput Galaxy S8/S8+ uređaja koji ima ekran od ivice do ivice, ima 3.5mm utor za slušalice i uz to dolazi uz još mnogo funkcija poput skenera zjenice oka i slično. Da, HTC U11 ima mana, no one ne bi bile značajne da je cijena uređaja niža i bliža uređajima poput Huawei P10. HTC u budućnosti mora poraditi na cijeni svojih uređaja, odnosno poraditi na odnosu uloženo-dobiveno ako želi opstati na tržištu.

Još jednom se zahvaljujemo kompaniji HTC na ustupljenom uređaju za testiranje.