Home Recenzije Huawei P10 lite test i recenzija

Huawei P10 lite test i recenzija

Oslabljene verzije uređaja, ili lite verzije kako ih Huawei naziva, postaju sve jače i bolje. Sa sve bržim procesorima, više radne memorije i uopšteno sve boljim hardverom uređaji koji nose oznaku mini/lite donose specifikacije nekadašnjih vodećih uređaja u nešto jeftinije pakovanje. Imali smo priliku recenzirati P8 lite kao i prošlogodišnji P9 lite, a ove godine na testu je i lite verzija aktuelnog P10 uređaja. Šta je Huawei pripremio korisnicima sa P10 lite uređajem, saznajte u nastavku teksta.

Hardver

Ekran P10 lite uređaja je LTPS IPS LCD tehnologije dijagonale 5.2 inča te 1080p rezolucije, kao i na njegovom prethodniku. Broj piksela po inču je također ostao isti (424 PPI), a ekran sada čini oko 70.7% prednje strane uređaja. Ispod haube nalazi se HiSilicon Kirin 658 čipset sa osmojezgrenim procesorom koji se sastoji od četiri Cortex-A53 jezgra brzine 2.1 GHz i četiri Cortex-A53 jezgra brzine 1.7 GHz zajedno sa Mali-T830MP2 grafičkim procesorom. Tu je i 32 GB interne memorije proširive microSD memorijskom karticom, te 3/4 GB RAM-a u zavisnosti od verzije uređaja. Zadnja kamera ima rezoluciju od 12 MP, a prednja kamera ima rezoluciju od 8 MP.

Mi smo imali priliku testirati obje verzije uređaja, odnosno WAS-LX1 model sa 3 GB RAM-a, te WAS-LX1A model sa 4 GB RAM-a.

Dizajn i izrada

Huawei je se sa ovim uređajem, čini se, odlučio držati dizajna P9 lite uređaja uz male izmjene. Prednja strana ova dva uređaja je gotovo identična, dok se na zadnjoj strani promjene očituju u obliku senzora kamere i LED blica koji su okrugli, ali i još nekim pojedinostima poput materijala od kojih je P10 lite izrađen. Tako se ove godine Huawei odlučio za staklenu pozadinu uređaja uokvirenu aluminijskim okvirom, što daje jako lijep osjećaj u ruci. Sa obje strane, i prednje i zadnje, nalazi se 2.5D staklo zakrivljeno na ivicama, no nije naznačeno kako i da li je ovo staklo zaštićeno zaštitama poput Gorilla Glass-a.

Prednja strana uređaja se sastoji od ekrana koji prekriva oko 70% iste, iznad kojeg se nalazi zvučnik za razgovore, prednja kamera i senzori blizine i osvjetljenja. Ispod ekrana nalazi se Huawei logo.

Isti takav Huawei logo pronaći ćemo i na dnu zadnje strane uređaja, zajedno sa podacima o certifikaciji uređaja. Na vrhu zadnje strane, u lijevom uglu, nalaze se LED blic i kamera, a nešto ispod njih centriran na sredinu nalazi se senzor za otisak prsta.

Sa desne strane uređaja nalazi se dugme za paljenje/gašenje uređaja, te dugmad za pojačavanje/smanjivanje glasnoće zvuka. Pozitivna činjenica je da je dugme za paljenje/gašenje teksturisano kako bi ga bilo lakše napipati u mraku.

Sa lijeve strane uređaja nalazi se utor za SIM kartice, odnosno SIM karticu i microSD memorijsku karticu.

Na dnu uređaja nalazi se microUSB utor za punjenje (nažalost, ne USB tip C), mikrofon, te rešetka zvučnika.

Na vrhu uređaja nalazi se standardni 3.5 milimetarski utor za slušalice, te sekundarni mikrofon.

Ekran

Kao što smo ranije spomenuli, P10 lite dolazi sa LTPS IPS LCD ekranom dijagonale 5.2 inča 1080p rezolucije (1080×1920 piksela) sa oko 424 piksela po inču (PPI). U specifikacijama uređaja se ne spominje nikakva zaštita u vidu Gorilla Glass stakla ili slično.

Ekran na P10 lite uređaju ima odličnu svjetlinu i jako je čitljiv na suncu. Uglovi gledanja su također odlični, a moguće je i softverski podesiti boje – u slučaju da vam odgovaraju toplije ili hladnije boje. No, o tome u odjeljenju o softveru.

Kamera

Glavna kamera na P10 lite uređaju ima rezoluciju od 12 MP sa f/2.2 otvorom blende, 1/2.8″ veličinom senzora i veličinom piksela od 1.25µm. Tu je naravno i LED blic, te opcije poput HDR-a, panorama moda, autofokusa sa faznom detekcijom i slično. Nažalost, ova kamera nema nikakvu tehnologiju stabilizacije.

Krenuti ćemo od softvera kamere. Huawei je ove godine napravio poprilično dobar posao kada je softver u pitanju, dajući korisnicima mnoštvo opcija. Osim opcija manuelnog podešavanja postavki za snimanje fotografija i videozapisa, tu su i opcije poput skeniranja dokumenata, usporenog snimka i sličnih. Filtere smo vidjeli i na starijim uređajima, kao i Huawei Beauty mod na prednjoj kameri.

Fotografije napravljene kamerom P10 uređaja su prilično dobre. Naravno, u uslovima slabijeg osvjetljenja kamera se malo muči te fotografije znaju tu i tamo biti malo mutne, no sve u svemu je rezultat testa kamere zadovoljavajući. Ispod možete pogledati primjere fotografija napravljenih prednjom kamerom P10 lite uređaja.

Prednja kamera ima rezoluciju od 8 MP sa f/2.0 otvorom blende. Primjere fotografija možete pogledati ispod.

S obzirom da se radi o uređaju koju pripada srednjoj klasi, P10 lite nema mogućnost snimanja videozapisa u 4K rezoluciji. Umjesto toga, maksimalna rezolucija u kojoj ovaj uređaj može snimati videozapise je 1080p (1920×1080 piksela), a primjer jednog takvog videozapisa možete pogledati ispod.

Zvuk

Zvučnik se na P10 lite uređaju nalazi na dnu uređaja sa desne strane microUSB porta za punjenje, i u pitanju je samo jedna rešetka zvučnika. Pozicija zvučnika je malo nezgodna jer ga je lako prigušiti rukom prilikom držanja uređaja u horizontalnoj orjentaciji, no to ne predstavlja toliki problem. Što se tiče jačine zvučnika, definitivno nije najjači koji smo čuli, no pozitivno je što pri pojačavanju do maksimuma ne dolazi do distorzije zvuka – barem ne velike kao na drugim uređajima.

Slušalice koje dolaze sa P10 lite uređajem su iste one koje smo imali priliku vidjeti sa P8 lite i P9 lite uređajem, i još uvijek su poprilično dobre.

Softver

Huawei P10 lite dolazi sa unaprijed instaliranim Android 7.0 Nougat operativnim sistemom presvučenim EMUI 5.1 korisničkim interfejsom. Novi EMUI dolazi sa mnoštvom novih korisnih funkcija, a jedna od najvećih (koja je privukla vjerovatno najviše pažnje) jeste mogućnost izbora da li će se sve instalirane aplikacije redati na ekran, ili ipak uz laticu za aplikacije kao na klasičnom Androidu. Tu je i App Twin opcija koja omogućava korištenje više korisničkih računa u aplikacijama koje to inače ne podržavaju (kao naprimjer WhatsApp i Facebook). No, ta opcija je još uvijek poprilično ograničena i podržava jako mali broj aplikacija. Ranije smo spomenuli da je moguće podesiti i toplinu boja koja se prikazuju na ekranu, a tu je i mod zaštite očiju koji automatski filtrira plavu boju kako vas noću glava ne bi zabolila od dužeg gledanja u ekran. Tu su i napredne kontrole pokretima, poput dvostrukog kucanja u ekran kako bi se napravila snimka ekrana (što je opcija koju smo vidjeli ranije, ali na Huaweijevim premium uređajima).

Većina drugih stvari je ostala nepromijenjena ili je jako slična kao na ranijim verzijama EMUI-ja, pa ih nećemo ni spominjati jer smo o njima pisali u recenzijama ostalih Huawei uređaja. Sve u svemu, nismo našli nikakve greške pri radu softvera, a kako smo imali priliku testirati i ranije verzije EMUI-ja možemo slobodno reći kako Huawei ide u pravom smjeru što se softvera tiče.

Utisci u radu i baterija

Spomenuli smo ranije da smo imali priliku testirati obje verzije uređaja – sa 3 GB i sa 4 GB RAM-a. No, pri testiranju su se obje verzije uređaja ponašale gotovo identično i radile bez trunke zastajkivanja. Pretpostavljamo da se verzija od 4 GB RAM-a istakne kada se uređaj napuni aplikacijama, te da bi nakon par mjeseci korištenja bila vidljiva razlika u odnosu na verziju sa 3 GB RAM-a, iako jako mala.

Sve u svemu, kao što smo naveli, P10 lite se ponašao sjajno tokom testa. Nije bilo nikakvih zastajkivanja, prelazak iz aplikacije u aplikaciju je brz čak i kada mnoštvo aplikacija radi u pozadini. Iz baterije smo uspjeli “izvući” nešto više od dan korištenja uređaja bez problema, odnosno oko 5 sati stalno upaljenog ekrana (SoT) sa automatskim osvjetljenjem. Smanjenjem osvjetljenja, odnosno korištenjem uređaja u večernjim i noćnim satima P10 lite je izdržao čak 6.5 sati surfanja i dopisivanja na društvenim mrežama sa kombinovanim korištenjem mobilnih podataka i Wi-Fi mreže. Svakako, taj broj se smanjuje pri izvršavanju nekih zahtjevnijih zadataka poput igranja igrica, no svejedno smo jako zadovoljni životnim vijekom baterije.

Rezultate benčmark testova (verzija od 3 GB RAM-a) možete pogledati ispod.

Zaključak

Huawei je sa P10 lite nastavio tradiciju i još jednom kreirao uređaj koji za cijenu po kojoj se prodaje (oko 250€) nema konkurenciju, ukoliko tražite uređaj iza kojeg stoji jak proizvođač i brend. Samim tim, sve što smo rekli ranije za P9 lite i P8 lite uređaje, vrijedi i za P10 lite. Ukoliko kupujete novi uređaj srednje klase, toplo vam preporučujemo P10 lite – bilo da je riječ o verziji sa 3 GB ili 4 GB RAM-a.