Home Ostalo Huawei telefoni od polovine ove godine stižu sa HarmonyOS umjesto Google Androida

Huawei telefoni od polovine ove godine stižu sa HarmonyOS umjesto Google Androida

Od aprila, Huawei odbacuje Android sa svojih dolazećih telefona. Ovo je kulminacija sankcija koje su kineskoj kompaniji nametnute od strane administracije SAD i koje su Huawei sprečile da sarađuje sa kompanijama iz Amerike, uključujući i Google.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Umesto Androida 11, novi Huawei uređaji će koristiti kompanijin sopstveni HarmonyOS softver (koji je i dalje zasnovan na AOSP verziji Androida – op. ur.). Vesti o ovom potezu su otkrivene tokom objave novog Mate X2 fleksibilnog telefona, koji je ozvaničen ranije ove nedelje. Huawei je tada istakao da, iako Mate X2 stiže sa Android platformom po objavi, korisnici će moći da se prebace na HarmonyOS, kada softver postane zvanično dostupan u aprilu.

Sony IMX800 je prvi kamera senzor od 1 inča u mobilnim telefonima

Huawei već neko vreme nudi alternativu za Google servise, preko App Gallery koji je pandan Play Store-u. Ova prodavnica aplikacija je značajno napredovala od objave i sada nudi milione popularnih i zvaničnih aplikacija, uključujući TikTok, Snapchat i Amazon. Naravno, tu nema aplikacija kompanije Google, kao što su Gmail, Maps ili Docs, ali Huawei pokušava da ovaj problem reši objavom svojih verzija ovih aplikacija.

Framework je modularni laptop koji je moguće lako nadograditi

Ostaje da se vidi kako će HarmonyOS funkcionisati i da li može u potpunosti da se nadmeće sa Google ekosistemom. Moguće je da ćemo to videti već sa objavom Huawei P50 linije, koja se očekuje uskoro.

Samsung sprema ISOCELL GN2 senzor kamere od 50 megapiksela

(benchmark)