Home Android Telefoni Sony IMX800 je prvi kamera senzor od 1 inča u mobilnim telefonima

Sony IMX800 je prvi kamera senzor od 1 inča u mobilnim telefonima

Objektivi, broj megapiksela, otvor blende, stabilizacija slike, softver, sve su to stavke koje su bitne za kvalitetnu fotografiju, ali najbitnija je svakako veličina senzora. Jer što se senzor veći, skuplja više svjetla odnosno više detalja o objektu koji se fotografiše.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Zbog toga će svi ljubitelji fotografije na mobilnim telefonima pozdraviti informaciju koju donosi dojavljivač  pod imenom RODENT950, da će prvi 1″ senzor kreiran za telefone, stići uskoro i Huawei P50 će biti prvi koji će ga implementirati. U pitanju je Sony IMX800 senzor, koji će navodno biti predstavljen u aprilu.

Samsung sprema ISOCELL GN2 senzor kamere od 50 megapiksela

Kada je u pitanju Huawei P serija telefona, dojavljivač sugeriše tri konfiguracije kamere. Najjači Huawei P50 Pro+ model će imati sve: široku, ultraširoku, telefoto i periskop kameru, kao i 3D ToF senzor. P50 Pro model će zadržati periskop senzor, ali neće imati telefoto i ToF senzore. Na kraju, standardni P50 će dobiti klasičnu široku, ultraširoku i telefoto konfiguraciju kamera.

Xiaomi Mi 11 koristi vještačku inteligenciju za noćni video mod

Očekuje se da će sva tri telefona imati 1″ IMX800 senzor u svojim kamerama. Slično je bilo i kod P40 serije, kada su sva tri modela imala 1/1.28″ Sony IMX700 senzor. Prema nezvaničnim informacijama, predstavljanje Huawei P50 serije se očekuje krajem marta.

Huawei prepolovio narudžbu komponenti za telefone u odnosu na prošlu godinu

(balkanandroid/benchmark)