Home Ostalo Internet Instagram testno proširuje uklanjanje prikazivanja broja lajkova na sve korisnike

Instagram testno proširuje uklanjanje prikazivanja broja lajkova na sve korisnike

Tokom ove sedmice trebalo je početi testiranje sakrivanja broja lajkova na Instagramu u SAD-u, najvećem njihovom tržištu. To je izazvalo gotovo pa paniku među influencerima i svima onima koji na ovoj društvenoj mreži zarađuju ili su “zavisni” o broju lajkova. Iz Instagrama su potom odlučili proširiti test novog načina prikaza lajkova na cijeli svijet, o čemu su izvijestili putem svojih zvaničnih kanala.

Eksperimentalno sakrivanje broja lajkova pod objavama sprovodiće se globalno, ali će zahvatiti tek manji udio korisnika ove mreže. Svi oni koji “upadnu” u testnu grupu biće o tome obaviješteni unutar mobilnih aplikacija. Ispod tuđih objava na Instagramu im neće biti vidljiv broj lajkova, ali svoje statistike će i dalje vidjeti normalno.

Inicijalne povratne informacije iz zemalja u kojima je ova opcija testirana ranije bile su pozitivne, kažu iz Instagrama. Međutim, svjesni su kako je riječ o velikoj, fundamentalnoj promjeni, pa je žele vrlo dobro ispitati prije nego odluče hoće li je primijeniti za sve korisnike.

Isto tako, zabrinutim influencerima i kreatorima sadržaja poručili su da aktivno razmišljaju o načinima smanjena eventualnog negativnog utjecaja sakrivanja broja lajkova – tj. traže način da im omoguće neki drugi vid komunikacije o vrijednosti vlastitih objava partnerima, odnosno onima koji te objave sponzorišu.

Krajnji cilj aktuelnog globalnog ispitivanja ove opcije jest shvatiti kako bi sakrivanje broja lajkova moglo uticat na načine korištenja Instagrama i osjećaje prema njoj, pogotovo kod mlađih korisnika, poručio je Adam Mosseri, prvi čovjek ove društvene mreže.

(bug)