Home Android Intel želi da proizvođači napajanja prihvate novi ATX12VO standard napajanja

Intel želi da proizvođači napajanja prihvate novi ATX12VO standard napajanja

Početak prošle godine doneo je jednu veliku novost i moguću promenu pošto je Intel zvanično predstavio ATX12VO standard napajanja za nove generacije PC računara. Razlog za takav potez je sa jedne strane nastojanje za ispunjenje sve strožih ekoloških kriterijuma vlada širom sveta u pravcu efikasnijeg upravljanja raspoložive energije u kontekstu smanjenja zagađenja i efekta staklene bašte, a drugi je svakako ekonomski koji bi se pokreno novi ciklus u proizvodnji.
Podsetićemo vas na suštinu ATX12VO standarda koji donosi bolje iskorišćenje energije i drastično smanjuje njenu potrošnju tokom perioda neaktivnosti uređaja, u situacijama kada računar ništa ne radi u tzv “Idle” stanju. Nova specifikacija napajanja napušta 24-pinski konektor i donosi novi 10-pinski interfejs sa konektorima i ulazima koji koriste isključivo 12V napon. Konverzija napona sa 12V na 3.3V i 5V vrednosti se obavlja pod okriljem matične ploče, a ne napajanja (PSU) . Odmah vam je jasno da pored napajanja moraćete koristiti i novu generaciju matičnih ploča. To u velikoj meri olakšava posao korisnicima u smislu lakšeg kabliranja prilikom sklapanja računara.
PC manufacturer ASRock launched the industry’s first ATX12VO motherboard, the Z490 Phantom Gaming 4SR on April 30. The ATX12VO standard takes out the 3.3- and 5-volt rails from the power supply and moves the creation of these voltages to the motherboard where they can be more energy-efficient. (Credit: Intel Corporation)
Intel je veoma zainteresovan da novi standard napajanja promoviše uporedo sa izlaskom sledeće generacije Intel Core procesora sa kodnim imaenom Alder Lake-S i u tom pravcu je podelio proizvođačima PC hardvera odgovarajuće instrukcije, a naročito u pogledu pripreme matičnih ploča i napajanja. Sve pripreme se moraju završiti do kraja maja.
Zbog ekstremno kratkih rokova i visokih troškova proizvođači su krajnje hladno i potpuno nezainteresovano reagovali na Intelove planove oko uvođenja novog interfejsa napajanja. U suštini je i razumljivo jer u čitavoj situaciji oskudice i problema sa snadbevanjem repromaterijala, proizvođači bi trebalo iz temelja da redizajniraju svoje najbolje i najskuplje modele ploča i napajanja što sa jedne strane iziskuje dosta novca i pre svega dragocenog vremena. Izveštaji govore da će uglavnom jeftiniji modeli matičnih ploča i pojedini OEM proizvođači primeniti ATX12VO specifikacije napajanja kako bi ispunili sve striktnije uslove koje im nameću pojedine svetske vlade. Neke vodeće svetske marke poput Dell-a uveliko koriste ATX12VO na pojedinim uređajima kao što je XPS8940.
(benchmark)