Home Ostalo Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta zbog prevelike potrošnje električne energije

Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta zbog prevelike potrošnje električne energije

Nakon što je vrijednost kriptovaluta posljednjih nekoliko mjeseci rasla, što je ponovno privuklo veliki interes malih i velikih investitora, najava kineske vlade da neće dopustiti finansijskim institucijama sudjelovanje u transakcijama povezanim s kriptovalutama, kao i objava Elona Muska da se Teslu više neće moći kupiti bitcoinom, bacila je kriptoberze u crveno, a ulagače u očaj. U kratko vrijeme izbrisane su milijarde dolara, a nove loše vijesti za sve koji su novac odlučili investirati u kriptovalute stižu iz Irana.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Naime, iranski predsjednik Hassan Rouhani jučer je najavio da će njegova zemlja zabraniti rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta do 22. septembra. Za razliku od Muska, koji je od bitcoina (tj. kupovine Tesle bitcoinima) odustao zbog negativnog utjecaja rudarenja na okolinu, razlozi za ovakav potez iz Irana potpuno su drugačiji. Naime, posljednjih mjeseci zabilježene su nestašice struje u brojnim gradovima u Iranu, uključujući i Teheran, a jedan od razloga za to je i rudarenje kriptovaluta, proces pri kojem se troše velike količine električne energije.

Predstavljen Google Fuchsia OS, navodni nasljednik Androida

Rudarenje, naravno, nije jedini uzrok nestancima struje u Iranu. Kako navode na BBC-u, problem je i u nestašici prirodnog gasa te dugotrajnim sušama koje su utjicale na rad hidroelektrana. Dok na prirodne nepogode poput suše ne mogu utjecati, iranska vlada problem s nestašicama struje pokušaće smanjiti zabranom rudarenja za koju je u Iranu – potrebna licenca.

USB Type C konektor dobija unaprijeđenje

Od 2019. za rudarenje bitcoina potrebno je imati posebne licence na osnovu kojih im se obračunava struja po povećanim tarifama te moraju prodavati svoje bitcoine iranskoj centralnoj banci. Takva licencirana postrojenja za rudarenja kriptovaluta dobrovoljno su već prestala s radom, kako bi smanjili opterećenje na električnu mrežu, ali problem je što je čak oko 85 posto kriptorudara u Iranu nema licencu. Inače, u Iranu se obavlja oko 4,5 posto globalnog rudarenja bitcoina te je ta zemlja među top 10 država na svijetu u kojima se rudari bitcoin, dok je na dominantnom prvom mjestu Kina.

Google Photos za 4 dana prestaje biti besplatan za neograničeno skladištenje fotografija

(zimo)