Home Ostalo Internet Jedan od suosnivača Facebooka se zalaže za njegovo razbijanje

Jedan od suosnivača Facebooka se zalaže za njegovo razbijanje

U članku objavljenom u Njujork tajmsu u četvrtak, Chris Hughes, suosnivač društvene mreže Facebook zajedno sa Markom Zuckerbergom i Dustinom Moskovitzem, naveo je kako je izvršni direktor Mark Zuckerberg pretvorio Facebook u monopol koji guši inovacije, prenosi AP.

Društvena mreža Facebook ima više od dve milijarde korisnika, a takođe poseduje WhatsApp, Facebook Messenger i Instagram, od kojih svaki koristi više od milijarde ljudi. Facebook je kupio Instagram 2012, a WhatsApp 2014. godine.

Hjuz je rekao da je Zuckerbergova moć “bez presedana i neamerička” i dodao da se njegov bivši kolega fokusirao na rast, što ga je dovelo do toga da “žrtvuje bezbednost i uljudnost za klikove“.

Prema njegovim rečima, Facebook je monopol koji bi trebalo prisiliti da razdvoji WhatsApp i Instagram, a da buduća pripajanja budu zabranjena sledećih nekoliko godina.

Hughes je takođe pozvao na osnivanje nove federalne agencije koja bi regulisala tehnološke kompanije i čiji bi “prvi zadatak bio da zaštiti privatnost”. Hughes je bio u sobi sa Zuckerbergom na Harvardu i napustio je Facebook 2007. godine da bi učestvovao u predizbornoj kampanji Baraka Obame.

On tvrdi da je likvidirao svoje Facebook akcije 2012. godine, kada je postao izdavač Nove Republike, i da više ne ulaže ni u jednu kompaniju društvenih medija.

“Prošlo je 15 godina otkako sam učestvovao u osnivanju Facebooka na Harvardu, i ne radim u kompaniji već deceniju. Ali osećam se besnim i odgovornim”, rekao je Hughes.

Glavni portparol Facebooka Nick Clegg odgovorio je na Hugesovu kritiku izjavom u kojoj kaže da se odgovornost ne nameće pozivom na raspad uspešne američke kompanije.

“Odgovornost tehnoloških kompanija može se postići jedino kroz mukotrpno uvođenje novih pravila za internet. To je upravo ono na šta Mark Zuckerberg poziva”, rekao je Kleg.

Kako AP navodi, Zuckerberg je, međutim, neodređen po pitanju toga za kakve se tačno regulacije zalaže.

Facebook je od 2016. godine izgubio nekoliko rukovodilaca nakon serije skandala sa kršenjem privatnosti i širenjem dezinformacija. Osnivači Instagrama i WhatsAppa su otišli, kao i direktor koji je preuzeo WhatsApp prošle godine.

(tehnopolis)