Home Ostalo Internet Lažne vijesti su popularnije na društvenim mrežama od vjerodostojnih

Lažne vijesti su popularnije na društvenim mrežama od vjerodostojnih

Prošle sedmice su naučnici s MIT-a u časopisu Science objavili rad koji se bavi širenjem pravih i lažnih vijesti na društvenim mrežama. Za potrebe svog istraživanja analizirali su oko 126 hiljada priča koje su kružile Twitterom od 2006. do 2017. godine, a koje je dalje prosljeđivalo otprilike 3 miliona ljudi i to preko 4,5 miliona puta.

Istraživanje je generalno pokazalo kako su se lažne vijesti u pravilu brže širile, dostizale su više čitalaca, a glavni uzrok tome je ljudska priroda, a ne plaćeni botovi. Analiza je pokazala kako su istinite priče (koje su potvrdili servisi za provjeru tačnosti informacija) vrlo rijetko dostizale više od 1.000 korisnika. Kod lažnih vijesti, njih 1% najistaknutijih je često dostizalo i do 100.000 korisnika.

Senzacionalizam i snažne emocije koje lažne vijesti donose motivisale su ljude i na veći broj reakcija i retweetova. Tako je lažna vijest u prosjeku dobila i do 19 lančanih retweetova u 10 puta kraćem vremenu nego je istinitoj vijesti trebalo da dostigne 10 takvih prosljeđivanja. Lažne vijesti takođe imaju 70% veće šanse da će ih korisnici prosljeđivati dalje, pokazalo je istraživanje.

Očekivano, najviše se i najbrže šire lažne vijesti iz područja politike. Njihovi najaktivniji “prosljeđivači” najčešće su korisnici s malo pratilaca i oni manje i kraće aktivni na Twitteru – dok su verifikovani nalozi s većim brojem pratilaca češće širili istinite priče.

(bug)