Home Ostalo MediaTek prestigao Qualcomm i postao najveći proizvođač čipseta za mobilne telefone

MediaTek prestigao Qualcomm i postao najveći proizvođač čipseta za mobilne telefone

Ako ste mislili da je Qualcomm sa svojim Snapdragon čipovima najveći proizvođač čipseta za mobilne telefone, prevarili ste se je novi izveštaj DigiTimesa otkriva da je MediaTek bio vodeći proizvođač čipova tokom 2020. godine. Brend je zabeležio veliki uspeh zahvaljujući značajnom rastu porudžbina od strane proizvođača telefona, sankcijama koje su nametnute kompaniji Huawei, kao i MediaTek-ovoj strateškoj objavi nove linije Dimensity čipova sa 5G podrškom.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Tokom 2020. godine MediaTek je isporučio 351,8 miliona čipova proizvođačima telefona, u poređenju sa 238 miliona koliko je isporučeno 2019. godine. To predstavlja povećanje sa 17,2% u globalnom tržišnom učešću, na 27%, procenta tokom prošle godine. Prema navodima analitičke kompanije Omdia, ovo je prvi put da je MediaTek prestigao Qualcomm kada je isporuka čipova u pitanju.

Xiaomi predstavio Mi 11 Ultra telefon

Xiaomi je MediaTek-ov najveći klijent, a kineska kompanija je isporučila 63,7 miliona uređaja sa MediaTek čipovima tokom prošle godine (u poređenju sa 19,7 miliona tokom 2019). Oppo je drugi po isporuci telefona sa ovim čipovima, dok je Realme na trećem mestu. Kombinovano, Xiaomi, Oppo i Realme su isporučili 82,2 miliona MediaTek uređaja prošle godine. Samsung je takođe povećao svoje porudžbine od tajvanske kompanije.

Mobilni telefoni bi mogli poskupiti zbog nestašice čipova

Tokom 2021. godine, MediaTek se nada da će nastaviti sa rastom kada je u pitanju isporuka čipova za telefone, a ovome će značajno doprineti budući rast popularnosti telefona, posebno u domenu 5G integracija.

Poznato koliko često vaš mobilni telefon šalje podatke proizvođaču

(benchmark)