Home Android Telefoni Xiaomi predstavio Mi 11 Ultra telefon

Xiaomi predstavio Mi 11 Ultra telefon

Xiaomi je ove sedmice i  zvanično predstavio novi top model – Xiaomi Mi 11 Ultra. Radi se o uređaju o kojem su dugo kružile glasine, a procurilo je i podosta specifikacija koje se uglavnom podudaraju s onim što je predstavljeno.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Mi 11 Ultra je definitivno najbolji i najnapredniji uređaj koji stiže iz Xiaomijevih fabrika, a ističe se prije svega napretkom na području kamere. Ali prije nego krenemo na taj najzanimljiviji dio, spomenimo kako ga pokreće Snapdragon 888, a dolazi sa 6,81-inčnim AMOLED ekranom zakrivljenim sa sve četiri strane. Rezolucija mu iznosi 3200 x 1440 piksela, ima 120 Hz frekvenciju osvježavanja prikaza i čak 480 MHz frekvenciju osvježavanja dodirne površine, dok pozadinsko osvjetljenje ide do 1700 nita.

Mobilni telefoni bi mogli poskupiti zbog nestašice čipova

Kao što je već rečeno, najzanimljiviji dio odnosi se na kameru, a njen modul na ovom uređaju je zapravo najveći kamera modul kojeg smo do sada imali prilike vidjeti. Zauzima cijeli gornji dio zadnjeg dijela telefona, sadrži 3 kamere i mali 1,1-inčni ekran. Ako se pitate čemu ekran služi, odgovor leži u okidanju selfija, ali i osnovnim operacijama i obavijestima kad je uređaj položen na stol ekranom prema dole. Tako, recimo, na njemu možete vidjeti postotak napunjenosti baterije, odgovoriti na poziv, ali i vidjeti vremenske prilike.

Poznato koliko često vaš mobilni telefon šalje podatke proizvođaču

Kao što smo rekli modul sadrži 3 kamere, od kojih primarna raspolaže ogromnim Samsungovim ISOCELL GN2 1/1.2“ senzorom, s 50 megapiksela. Koristi Pixel-binning tehnologiju, a za fokusiranje – Dual-Pixel autofokus. Optička stabilizacija se podrazumijeva, a fizički veliki senor obećava veći kvalitetu noćnih fotografija. Druga kamera je ultra-šrokokutna, donosi 48 megapiskela, a pokriva ugao od 128 stepeni. Treća je telefoto sa senzorom od 48 megapiksela i donosi 5x optički, odnosno 10x hibridni zoom. U Xiaomiju navode da je moguće fotografirati i sa 120x digitalnim povećanjem. Tu je i podrška za 8k video, kao i mogućnost okidanja svim kamerama odjednom, što će vam omogućiti da na kraju odaberete koja fotografija je najbolje ispala. Isto vrijedi i za selfije, dakle uz pomoć spomenutog sekundarnog ekrana.

Novi Android malware se maskira kao nadogradnja sistema

Što se ostatka hardveraja tiče, Xiaomi Mi 11 Ultra dolazi s maksimalno 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, iako će u ponudi biti i druge kombinacije, uglavnom s manjim kapacitetima. Baterija donosi čitavih 5000 mAh i što je najvažnije, sa „silicon oxide anode“ tehnologijom izrade, koja podržava 67W punjenje, kako putem kabla, tako i bežično. Ova tehnologija će omogućiti punjenje od 0% do 100% za samo 36 minuta. Svakako treba istaknuti da je kućište vodootporno i posjeduje IP68 sertifikat. Uređaj podržava novi WiFi 6E standard, a donosi i infra-crveni port.

Xiaomi sprema električni automobil

Cijena u Kini će iznositi između 5999 juana (780 evra) i 6999 juana (910 evra) za najskuplju verziju. Naravno, kad ovaj uređaj stigne na evropsko tržište, svakako treba očekivati više cijene zbog carina i uopšteno viših fisklnih nameta.

(mobhr)