Home Ostalo Internet MySpace greškom obrisao sav sadržaj postavljen od 2003. do 2015. godine

MySpace greškom obrisao sav sadržaj postavljen od 2003. do 2015. godine

Myspace, nekad najpopularnija i ujedno prva globalna društvena mreža, ponovno je u središtu pažnje. Tokom 2016. godine šefovi servisa otkrili kako je tri godine ranije taj servis bio žrtva napada u kojem su napadači dobili pristup korisničkim imenima, elektroničkoj pošti, lozinkama korisnika servisa.

Sada imaju novi propust. U Myspaceu priznaju kako su u procesu migracije na nove servere uspjeli zagubiti audio i video sadržaj te fotografije koje su korisnici postavili na MySpace u periodu od 2003. do 2015. godine (MySpace je osnovan 2003. godine). Ukratko, na servisu više nije dostupan sadržaj stariji od tri godine, a iz MySpacea poručuju “da se izvinjavaju zbog eventualnih neugodnosti”.

Ovaj događaj izazvao je lavinu negativnih komentara na drugim modernijim društvenim mrežama. Developer Andy Baio na svom je Twitter profilu napisao kako je ovim činom izbrisano oko 50 miliona pjesama od 14 milijuna različitih umjetnika. Čak i spekulše da je navodni gubitak podataka namjeran kako bi se izbjegla migracija i hosting blizu 50 miliona starih MP3 audio fajlova na novim serverima.

(bug)