Home Ostalo Nakon Apple i Huawei sprema MateStation B515, računar pokretan ARM čipom

Nakon Apple i Huawei sprema MateStation B515, računar pokretan ARM čipom

Apple nije jedina kompanija koja radi na računarima koje pokreće sopstveni procesor – Huawei takođe. Ovo je deo većeg projekta u Kini za odvikavanje od oslanjanja na zapadnu tehnologiju.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Pojavili su se detalji i fotografije MateStation B515, stonog računara koji će se prvo prodati vladi i korporacijama, pre nego što ga učini dostupnim širokom stanovništvu. Kao takav, ovo treba da bude proširivi uređaj visokih performansi. Zanimljivo je da ga pokreće čip zasnovan na ARM arhitekturi – Kunpeng 920 (D920S10). Razvio ga je HiSilicon, a proizveo TSMC u 7nm procesu. Procesori koji se koriste u MateStationu imaće četiri ili osam jezgara na taktu od 2,6 GHz (vrhunski Kunpeng 920 čipovi mogu imati 64 jezgra i 180 W TDP, ali to je za druge projekte).

Otkriveno da Google koristi mobilne podatke bez znanja korisnika

Za razliku od Apple-a, Huawei koristi standardne komponente za ostatak računara. Postoje četiri UDIMM slota koji podržavaju do 64 GB DDR4-2400 RAM-a. Za masovno skladištenje može se povezati do šest SATA 3.0 pogona, plus dva M.2 SSD-a. To već čini MateStation mnogo fleksibilnijim od M1 Mac računara, što je praktično uslov za kancelarijski računar. Huawei je izabrao standardni AMD R7 Radeon 430 GPU, dalje proširenje je moguće jer matična ploča ima nekoliko PCIe 3.0 slotova – jedan x16, jedan x4 i jedan x1. Postoje i četiri USB 3.0 i četiri USB 2.0 porta, plus dva NIC-a za gigabitni Ethernet.

Hrvatski fudbaler pokrenuo društvenu mrežu Sportyn

Huawei MateStation B515 dolazi sa 23,8-inčnim monitorom sa rezolucijom 1080p, 72% pokrivenosti NTSC boja, odnosom kontrasta 1.000: 1 i uglom gledanja od 178 °. Sam računar smešten je u kompaktno (8 litarsko) metalno kućište. Jedna konfiguracija je fotografisana sa 8-jezgrenim CPU-om, 8GB RAM-a, 256GB SSD-om, DVD uređajem, R7 430 GPU-om i 180W napajanjem. Još nema reči o cenama, jer će se one prvo naručiti u velikoj količini. Nije jasno ni koji se OS koristi, najverovatnije lokalna Linux distribucija.

Huawei zvanično potvrdio da prodaje Honor

(benchmark