Home Ostalo Internet Njemačka traži da Facebook prestane prikupljati podatke o korisnicima

Njemačka traži da Facebook prestane prikupljati podatke o korisnicima

Facebook se našao u nezgodnom položaju u Njemačkoj i to zbog svog poslovnog modela. Njemačka kancelarija za tržišno takmičenje Bundeskartellamt izdala je ultimatum i od najveće svjetske društvene mreže zatražila da odmah prestane prikupljati podatke korisnika.

Nakon detaljne istrage koja je trajala tri godine, njemački je regulator odlučio Facebooku nametnuti stroga ograničenja što se tiče procesuiranja korisničkih podataka. U izjavi objavljenoj na službenim stranicama Bundeskartellamt-a, navedeno je kako Facebook mora promijeniti svoje islove korištenja kako bi korisnici mogli blokirati Facebook od prikupljanja njihovih podataka ne samo s te društvene mreže, već i ostalih povezanih društvenih mreža i aplikacija.

Kako ističu iz Bundeskartellamt, prikupljanje podataka iz različitih izvora, bez konkretnog odobrenja korisnika, u stvari završi gubitkom kontrole nad tim podacima. Osim toga, takvim prikupljanjem podataka Facebook, uvjereni su Nijemci, zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu.

Bundeskartellamt od Facebooka očekuje da u roku od četiri mjeseca predstavi novi način na koji će baratati s korisničkim podacima, a koji će biti mnogo restriktivniji no što je dosadašnji. U protivnom bi ga mogla očekivati prilična kazna.

Iz Facebooka su se, očekivano, iznenadili takvom odlukom njemačkog regulatora i najavili žalbu. Ističu kako njihovo poštivanje svih zakona, GDPR-a i ostalih pravila koja su im nametnuta zapravo garantuje sigurnost njihovih korisnika. Smatraju da je odluka njemačkog regulatora zapravo suprotna GDPR-u te će proizvesti više štete nego koristi.

Facebook ima mjesec dana da uloži žalbu na odluku, a kako će se cijeli slučaj dalje razvijati pomno će pratiti i regulatori širom svijeta kako bi, ako odluka bude proglašena pravosnažnom, krenuli u svoj napad na Facebook.

(zimo)