Home Android Opcije koje je Apple ukrao od Androida za iOS 8

Opcije koje je Apple ukrao od Androida za iOS 8

“Veliki umetnici kradu” kaže ArsTechica i navodi nekoliko opcija koje je Apple “prepisao” od Androida za novi iOS 8.

Apple je 2. juna predstavio novi iOS 8 operativni sistem, koji je izazvao burne reakcije – i dobre i loše. WhatsApp, odnosno Jan Koum na Twitteru je odmah tokom premijere isprozivao Apple za plagiranje WhatsApp opcija u iMessages servisu, a portal ArsTechnicasastavio je svoju listu maznutih opcija sa Androida, koje su uključene u iOS 8, a na konkurentskoj platformi se nalaze dosta dugo.

1. Predlozi tokom kucanja
Apple je dodao liniju iznad tastature u kojoj se pojavljuju predlozi tokom kucanja za brži i lakši izbor reči, koji je u Androidu kao opcija još od verzije 1.5. Koja je, bre, Android verzija 1.5, od kada?! – evo, OVDE su objašnjene verzije Androida.

2. Izmenjiva tastatura (tastature nezavisnih programera)
Sada je i na iPhone i iPad uređajima moguće koristiti druge tastature tj. biće moguće kada ih developeri razviju, a na Androidu je to moguće od verzije 1.5 (2009).

3. Komunikacija između aplikacija
Apple je omogućio da se obavlja komunikacija između nekih instaliranih aplikacija. Sada sliku iz editora odmah možete poslati u Google+, racimo, a ranije ste sliku morali prvo da snimite, odete na Home ekran, pokrenete Google+ i tek onda je okačite u Google+ aplikaciji. Na Androidu “cross-app communication” radi oduvek.

4. Zdravo Siri, šta si danas naučila?
“Hey, Siri” je isto što i OK, Google, samo što je Google bio prvi koji je omogućio pozivanje asistenta glasom. Takođe, Google muziku prepoznaje već godinama, a Shazam će biti u okviru Sirinih sposobnosti tek od jeseni, kada iOS 8 stigne. Google priču sa svojim asistentom omogućiva i na vebu, preko Chroma.

5. Aktivan notifikacioni centar
Već generacije Androida ga imaju, a Apple će omogućiti akcije u notifikacionom centru tek sa dolaskom iOS-a 8. Tada će iPhone i iPad korisnici imati mogućnost da odmah odgovore na poruku koja je stigla, pogledaju tvit ili lajkuju status… Poznato?

iPhone-5C

6. Video prezentacije u AppStoru
Slika govori više od hiljadu reči, a tek video! Shvatio je to konačno i Apple pa će sada njegovi korisnici u AppStoru uz opis i “ekrane” aplikacije moći da gledaju i video prezentacije. Od kada je to u Play Storu – od početka Android, recimo…

7. Vidžeti
Android ih ima od verzije 1.0!

8. Beta testiranje
Google se uvek oslanjao na tako nešto, a od iOS 8 će to raditi i Apple.

9. Skladištenje slika u oblaku
Vaše slike uvek svuda i na svim uređajima. Samo slikajte i one će se automatski sinhronizovati. Opcija koja stiže u iOS 8 odavno je na Google sistemu.

10. Šta “jede” bateriju
Android prikazuje potrošače baterije od verzije 1.6 (2009), a za iPhone i iPad stiže sa iOS 8 operativnim sistemom.

Postoji tu još nekoliko vrlo zanimljivih sličnosti, koje su pronašli korisnici Androida ili iOS-a, kao i proizvođači aplikacija i softvera, poput Vibera, Boxa, DropBoxa i ostalih, ali o njime ćemo govoriti drugom prilikom.

(mondo.rs)