Home Ostalo Otkriven novi malver za Android po imenu Xavier

Otkriven novi malver za Android po imenu Xavier

163
0
SHARE

I prije nego se prašina slegla oko malvera po imenu Judy koji je pogodio Google Play prodavnicu aplikacija, nova prijetnja našla je svoj put do Android ekosistema.

Riječ je o malicioznom kodu po imenu Xavier koji je dosad pronađen u više od 800 aplikacija na Google Play prodavnici aplikacija. Region koji je najviše pogođen malverom je Vijetnam, a tu su i Filipini i Indonezija, dok su Sjedinjene Američke Države i Evropa nešto manje pogođeni.

Da li bi korisnici trebali biti zabrinuti?

Da. Xavier malver je opasniji od Judy malvera zbog činjenice da ima mogućnost skidanja dodatnog malicioznog koda, pokretanja istog, a onda i zaštite samog sebe od otkrivanja i uklanjanja. Također, ako se uzme u obzir da je Judy malver pronađen u samo 40 aplikacija ali je pogodio više od 36.5 miliona uređaja, a da je Xavier već pronađen u preko 800 aplikacija, možemo samo pretpostavljati koliko velika će brojka zaraženih uređaja biti.

Kako se zaštititi od malicioznog softvera?

  • Uvijek ažurirajte svoj uređaj na vrijeme
  • Nikada ne otvarajte mejlove pristigle sa sumnjivih adresa i sa sumnjivim sadržajem
  • Ne instalirajte dodatke (za web preglednike) i aplikacije sumnjivog porijekla
  • Stvorite naviku čitanja detalja o aplikaciji prije nego je skinete, kao i čitanja ocjena i recenzija korisnika koji su prije vas isprobali aplikaciju. Također, eventualno provjerite ima li programer još aplikacija, te istražite da li je prije optužen za neke sumnjive radnje

Sve u svemu, pazite šta radite i skidate i nećete imati problema. Ranije smo obrađivali temu potrebnosti antivirusa za Android uređaje, ali i pisali o najboljim koje možete skinuti.

(balkanandroid/ibtimes)