Home Ostalo Internet Poznato koliko su zaradili autori WannaCry/WannaCrypt ransomware-a

Poznato koliko su zaradili autori WannaCry/WannaCrypt ransomware-a

1176
0
SHARE

Globalna hakerska kampanja ransomwareom WannaCry/WannaCrypt, koja je širom svijeta zahvatila nekoliko stotina hiljada računara, još nije gotova.

Kako su se ljudi nakon vikenda vratili na posao, očekuje se novi val zaraženih računara čiji će vlasnici, žele li povratiti pristup svojim dokumentima, morati platiti otkup.

Iako je zaraženo mnogo računara, za čije se otključavanje tražio otkup od 300 dolara hakeri baš i nisu ostvarili veliku zaradu.

Windows XP zakrpa za Wanna Cry/Crypt ransomware

Stručnjaci za sigurnost koji prate uplate na bitcoin račun ističu kako je do sad uplaćeno tek nešto više od 49 hiljada dolara. No, to ne znači da je hakerima na dohvat ruke taj iznos.

Bitcoin uplate u “novčanike” jesu anonimne, ali svaka se transakcija bilježi u javnoj evidenciji (tzv. Blockchain), što znači da svaku transakciju možete pratiti. Za sad je poznato da se otkup od WannaCry ransomwarea uplaćuje u tri “novčanika” i upravo ta tri novčanika stručnjaci za sigurnost i istraživači pomno prate.

Zbog samog broja računara koja su se našla na udaru, ali i činjenice da je pogođen niz važnih sistema (od zdravstvenog sistema u Velikoj Britaniji, preko univerziteta u Kini pa do Ministarstva unutarnjih poslova u Rusiji), istraživačima će biti u interesu što prije pronaći osobu (ili osobe) koje su napad pokrenule.

Zaustavljen WannaCry ransomware napad

Dakle, lov na hakere je otvoren, a novac koji su planirali zaraditi je, barem za sada, izvan njihovog domašaja.

(zimo)