Home Ostalo Internet Prije tačno 15 godina je pokrenut TheFacebook

Prije tačno 15 godina je pokrenut TheFacebook

Već vjerovatno vrlo dobro znate priču o nastanku Facebooka. Mark Zuckerberg je još 2003. godine počeo voditi web stranicu Facemash koja je njemu i kolegama s Harvarda trebala omogućiti rangiranje djevojaka po privlačnosti. Stranica je radila tek nekoliko dana unutar kampusa, kada je ugašena zbog kršenja privatnosti i autorskih prava na fotografije. Nakon toga Zuckerberg je krenuo s izradom “Facebooka”, digitalne verzije harvardskog imenika koja je uključivala podatke o studentima.

U januaru 2004., ohrabren jednim pozitivno intoniranim člankom o ovom servisu, tada 19-godišnji Zuckerberg je počeo raditi na novom servisu koji je nazvao TheFacebook. Stranica je prvi puta u javnost puštena na današnji dan, 4. februara te godine.

TheFacebook je na početku bio dostupan samo studentima Harvarda, ali se vrlo brzo, već u martu, proširio na univerzitete Columbia, Stanford i Yale. Motiv za širenje bio je ogroman interes, odnosno činjenica da je u manje od mjesec dana preko polovine studenata Harvarda imalo profil na ovom servisu.

Sredinom iste godine Zuckerbergu se pridružio osnivač Napstera Sean Parker, a dobili su i investiciju suosnivača PayPala Petera Thiela. 2005. godine preimenovali su servis u Facebook, proširili se na srednje škole i nastavili s prikupljanjem investicija, da bi 2006. otvorili društvenu mrežu za sve korisnike – i počeli osvajati svijet.

Danas Facebook ima preko 2,2 milijarde mjesečno aktivnih korisnika, tržišna kapitalizacija kompanije je gotovo pola biliona dolara, a njegov osnivač Mark Zuckerberg već je duže vremena jedan od 5 najbogatijih ljudi na svijetu s trenutnim bogatstvom procijenjenim na 61,7 milijardi dolara.

Uz ovaj sajt su vezani i skandali. Od tužbe braće Winklevoss zbog krađe ideje u samom početku pa sve do današnjih dana kada Facebook često kompromituje privatne podatke ili oni završe u rukama “analitičara” diskutabilnih namjera, najveća se društvena mreža na svijetu – htjela ili ne htjela – nametnula kao jedan od glavnih faktora u političkom, društvenom i medijskom životu. Njom danas komuniciraju slavne osobe, političari, jednako kao i “obični ljudi”, Facebook se koristi za uticaj na glasače, njim se šire prave, ali i lažne vijesti te je praktično postao mjesto na kojem se okuplja cijeli svijet.

Zuckerberg je danas posvećen primarno “popravljanju” ove mreže, ispravljanju svih loših stvari koje se tamo odvijaju, pokušava korisničko iskustvo učiniti pozitivnim i ugodnim, te istovremeno smanjiti negativan uticaj koji loše pojave na Facebooku imaju na društvo.

(bug)