Home Ostalo Razbuktava se COVID-19 među proizvođačima čipova na Tajvanu

Razbuktava se COVID-19 među proizvođačima čipova na Tajvanu

Za aktuelnu nestašicu čipova koja pored IT proizvoda pogađa i mnoge druge industrije, pored suše na Tajvanu (proizvodnja čipova zahtjeva velike količine vode), koji je jedan od najvećih proizvođača čipova na svijetu, svakako je zaslužna i pandemija COVID-19.

Balkan Android slavi osmi rođendan i nagrađuje svoje posjetioce

Da situacija od loše može postati još gora pokazuju jučerašnje vijesti kako je u kompaniji King Yuan Electronics buknuo novi val COVID-19 epidemije. KYEC zapošljava 7300 radnika od kojih je 238 prijavilo da je zaraženo COVID-19 virusom. Inače u pitanju je kompanija koja testira i pakuje čipove za TSMC i MediaTek, a pored KYEC novu epidemiju je prijavila i kompanija Foxsemicon, kćerka Foxconn-a koji proizvodi uređaje za mnoge poznate brendove, uključujući i Apple.

Amerikanci uveli nove sankcije za 59 kineskih kompanija

Obe navedene kompanije su zaustavile proizvodnju na nekoliko dana zbog dezinfekcije, a ostaje da se vidi koliko će ova situacija imati uticaja na pogorđanje nestašice čipova. U svakom slučaju, bolje snabdijevanje čipovima se ne očekuje prije druge polovine naredne godine, kada bi TSMC i Samsung trebali završiti proširenja proizvodnih pogona, a valjda će i COVID-19 pandemija prići svom kraju.

Huawei zvanično predstavio Harmony OS ekosistem