Home Ostalo Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH apelovala na građane da racionalno koriste...

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH apelovala na građane da racionalno koriste Internet

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) apeluje na građane, korisnike telekomunikacionih usluga, da racionalno koriste internet u okolnostima proglašenog vanrednog stanja prirodne i druge nesreće.

Pružanje telekomunikacionih usluga u BiH uglavnom se odvija neometano, ali je evidentno povećano korištenje internet saobraćaja, saopšteno je iz RAK-a.

Streaming servisi pristaju na zahtjeve EU i ukidaju HD kvalitet streaminga

Imajući u vidu da su video-sadržaji servisi koji posebno opterećuju kapacitete interneta, RAK apeluje na njihovo racionalno korištenje.

“Primjera radi, onlajn nastava se može izvršavati i tekstualnim porukama i razmjenom dokumenata, a poželjno je izbjegavati održavanje video-konferencija između više učesnika u toku trajanja onlajn nastave“, navedeno je u saopoštenju.

Nakon YouTube i Netflixa, kvalitet video streaminga snižavaju Facebook i Instagram

Iz RAK-a poručuju da i predavanja nastavnika mogu biti ograničena na 10-15 minuta jer se u suprotnom nepotrebno troše resursi interneta koji su potrebni i za druge korisnike.

“U kriznim situacijama, maloljetnici su posebno osjetljiva ciljna grupa. Oni ovu situaciju vide kao šansu da do krajnjih granica iskoriste mogućnosti digitalnog svijeta. Stoga, potrebno je ograničiti vrijeme koje provode koristeći internet izvan nastave, a posebno preglede video-klipova”, upozorili su iz RAK-a.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

(sarajke)