Home Android Telefoni Samsung za Galaxy S22 Ultra, navodno priprema varijabilni 10x optički zoom

Samsung za Galaxy S22 Ultra, navodno priprema varijabilni 10x optički zoom

Optičko uvećenje putem periskopskog sočiva sada je već uobičajena stvar u najboljim telefonima. Neki modeli imaju mogućnost zumiranja 3x, neki 5x, a neki čak i 10x, poput Huaweija P40 Pro+ i Samsunga Galaxy S21 Ultra.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Problem kod ovakvog koncepta periskopa je u tome što koristi fiksna sočiva. Dakle, telefoto kamerom možete zumirati, recimo, 3x i 10x. Tada dobijete pravo optičko uvećanje, ali ako želite npr. 5x ili 7x, tada će uređaj koristiti 3x telefoto kameru, a od 3x do 7x uvećavati digitalno, sve dok ne dođe do 10x, kada se prebacuje na za to predviđenu kameru. E sad, ako je vjerovati najnovijim glasinama, Samsung razvija optičko uvećanje od 10x s kontinuiranim zumom, što znači da je sve od 1x do 10x optičko povećanje, bilo ono od 3x, 5x, 6x 7x, ili recimo 8,3x.

Propust u Qualcomm čipovima omogućava napadačima da prisluškuju vaše razgovore putem mobilne mreže

Ovakav optički zum koriste DSLR aparati, a kako Samsung ovu tehnologiju namjerava implementirati u telefon, ostaje za vidjeti. Navodno se radi o pomičnim sočivima kao na animaciji ispod. Nova tehnologija bi se najprije trebala naći u telefonu Galaxy S22 Ultra, koji će se pojaviti početkom sljedeće godine, a novost kod ovog modela je navodno i selfie kamera ugrađena ispod ekrana, čime se izbjegava potreba za punch-hole rupicom.

Novi video detaljno prikazuje Huawei Harmony OS

(mobhr)