Home Ostalo Internet Sprema li Facebook verziju koja će se naplaćivati?

Sprema li Facebook verziju koja će se naplaćivati?

To što je Facebook besplatan, kad je novac u pitanju, uzimamo zdravo za gotovo i ne razmišljamo da bi moglo biti drugačije. Mi Facebook koristimo besplatno, Facebook nama plasira reklame ciljane po našim interesima i krug je zatvoren.

Pa, ipak, neki korisnici, kako The Verge smatra, mnogi korisnici, nakon skandala sa proneverom ličnih podataka, spremni su da plate za „čist Facebook, onaj bez reklama, i Mark Cukerberg (izgleda) nema ništa protiv toga.

Mark Cukerberg satima je svedočio ispred američkog Kongresa, a jedno od pitanja bilo je: “Ranije ste rekli da će Facebook uvek biti besplatan. Da li stojite i danas pri tom stavu?

Da. Uvek će postojati Facebook verzija, koja je besplatna. Naša je misija da pokušamo da pomognemo ljudima da se povežu sa svima u svetu i da svet zbližimo“, rekao je Cukerberg i nastavio: „U tom cilju jasno nam je da moramo da isporučimo servis koji svi mogu da priušte“.

Ipak, obrazlažući besplatan Facebook model osnivač i direktor Facebook mreže ostavio je mesta za Facebook bez reklama, koji se zato plaća. Tehnički i logčki to bi bio komplikovan proces, ali ga je moguće izvesti, podseća The Verge, naročito posle Cambridge Analytica skandala.

Dakle, izgleda da ideja o besplatnom Facebook-u više nije tako čvrsta. Ovo ne znači da će Facebook danas ili uskoro početi da se plaća. Ne, to znači da se razmišlja o opciji naplate sadržaja, ko to poželi. Koliko smo daleko od toga – zna samo Facebook!

(mobit)