Home Recenzije UMI Touch – recenzija i test

UMI Touch – recenzija i test

Tržište pametnih telefona, kako svjetsko tako i domaće, puno je uređaja kineskih proizvodača, kako onih nepoznatih, tako i onih koji su vremenom izgradili brend i povjerenje korisnika. Jedan od takvih brendova je i UMI, čiji se uređaji odlikuju jako dobrim odnosom uloženo-dobijeno.

Već odavno nam je u redakciju stigao UMI Touch, uređaj koji za pristojnu cijenu pakuje metalno kućište, solidnu bateriju, i još mnogo toga. Recenziju istog smo tek sada uspjeli objaviti, a kako nam se ovaj uređaj dopao, pročitajte u nastavku.

Hardver

UMI Touch dolazi sa LTPS LCD ekranom dijagonale 5.5 inča Full HD rezolucije, sa oko 441 PPI. Tu je i 2.5D zakrivljeno staklo, te Corning Gorilla Glass 3 zaštitno staklo. Što se tiče procesorske snage, ispod haube nalazi se 64 bitni MediaTek MT6753 čipset sa osmojezgrenim procesorom brzine 1.5 GHz uparenim sa 3GB radne memorije. Za ugođaj u igrama zadužen je Mali-T720 grafički procesor, a za pohranu svih igrica, aplikacija i drugih fajlova tu je 16 GB interne memorije proširive microSD memorijskom karticom kapaciteta do 128 GB. Na poleđini se nalazi kamera od 13 MP, dok selfi kamera ima rezoluciju od 5.0 MP.

Ono što nam se jako svidjelo jeste što uređaj dolazi sa preinstaliranim Androidom 6.0 Marshmallow, te baterijom kapaciteta 4000 mAh. Tu je i senzor za otisak prsta, kao i mogućnost korištenja dvije SIM kartice umjesto microSD memorijske kartice.

Dizajn i izrada

Već na prvi pogled vidi se da je UMI Touch lijepo dizajniran, ali i da dizajn crpi inspiraciju iz pojedinih uređaja drugih kineskih proizvođača poput Meizu ili Xiaomija. No, s obzirom da sve više telefona danas ima sličan dizajn, ova činjenica i nije toliko bitna.

UMI Touch izrađen je od jednodijelnog metalnog kućišta, uz dodatak plastike na vrhu i dnu poleđine uređaja. Kada smo već kod poleđine, tu se, kao i obično, nalazi kamera koja na ovom modelu ima rezoluciju od 13 MP, te dvotonska LED bljeskalica. Pri dnu uređaja nalazi se zvučnik, kao i podaci o certifikaciji. Ivice uređaja su blago zaobljene, što olakšava držanje uređaja u ruci.

Prednja strana uređaja zaštićena je Gorilla Glass 3 zaštitnim staklom, a na njoj se nalaze 5.5 inčni ekran, home dugme koje istovremeno služi i kao senzor za otisak prsta, te prednja kamera sa LED bljeskalicom i zvučnik za telefonske razgovore. Tu je i senzor blizine, te senzor ambijentalnog osvjetljenja.

Što se tiče strana uređaja, na desnoj strani se nalaze power tipka, te tipke za pojačavanje i smanjenje glasnoće zvuka. Sa lijeve strane nalazi se samo utor za dvije SIM kartice, ili SIM i microSD memorijsku karticu. Na dnu uređaja nalazi se micro USB utor za punjenje koji ima omogućeno USB OTG funkciju, te mikrofon za telefonske razgovore, dok se na vrhu nalazi samo 3.5 milimetarski utor za slušalice.

Ekran

Kao što je ranije spomenuto, ekran na UMI Touch modelu je 5.5 inčni LCD displej izgrađen na LTPS (Low Temperature Poly-Silicon) tehnologiji. Ekran dolazi u Full HD rezoluciji (1920×1080 piksela), što rezultira sa oko 441 PPI (piksela po inču). Ova kombinacija veličine ekrana i rezolucije istog je jako dobar potez, jer ne bi imalo smisla da uređaj ovih specifikacija i ove veličine dolazi sa ekranom 720p rezolucije, kao što je to slučaj sa nekim drugim uređajima iste veličine.

Prikaz na ekranu je jako dobar i oštar, boje su žive, a vidljivost na Suncu je jako dobra. Uglovi vidljivosti su također jako dobri, što je i očekivano od ekrana ovog tipa. Sve u svemu, UMI nije iznevjerio kada je kvaliteta ekrana u pitanju – kako na ovom uređaju, tako i na ostalim.

Kamera

UMI Touch dolazi sa zadnjom kamerom od 13 MP, te prednjom od 5 MP. Što se zadnje kamere tiče, u pitanju je Sony IMX328 Exmor R senzor sa otvorom blende f/2.2. Koliko god to na papiru dobro zvučalo, u realnosti neće uvijek biti tako dobro zbog nedostatka softverske optimizacije od strane proizvođača uređaja.

Kvaliteta fotografija uslikanih zadnjom kamerom je dobra, ali pokazuje sve mane koje su karakteristične za ovaj cjenovni rang. Naime, dok su fotografije u uslovima dobrog osvjetljenja poprilično dobre i imaju realan prikaz boja, onim u uslovima srednjeg i lošijeg osvjetljenja često nedostaje detalja i oštrine.

Prednja kamera ima rezoluciju od 5 MP, a tu je i LED bljeskalica. Ugrađivanje LED bljeskalice za prednju kameru je jako dobar potez kompanije koji će se sigurno svidjeti svim ljubiteljima selfi fotografija. Sve u svemu, fotografije su dobre kvalitete.

Softver

Softver je jedna od jačih strana ovog uređaja. UMI Touch dolazi sa Androidom verzije 6.0 Marshmallow, što je do nedavno bila najnovija verzija Android operativnog sistema. Osim toga, u toku testiranja uređaja dobili smo dva manja ažuriranja, što je pohvalno i ukazuje na činjenicu da UMI nije još jedan kineski proizvođač koji softverski zapostavlja svoje uređaje. Prije prvog ažuriranja uređaj je radio uredu, međutim sa sitnim zastajkivanjima, no ažuriranje je riješilo taj problem i uređaj je ostatak vremena radio jako glatko.

Još jedna pohvalna stvar jeste to što ovaj uređaj dolazi sa “čistim” Androidom, što znači da nema izmjena u korisničkom interfejsu, kao ni bespotrebnih aplikacija koje većina korisnika svakako deinstalira ukoliko je to moguće. Staviše, broj aplikacija unaprijed instaliranih na uređaj sveden je na minimum, te je čak i pojedine Google aplikacije potrebno ručno instalirati.

Utisci u radu i baterija

Baterija je još jedan od glavnih aduta UMI Touch uređaja. Uprkos činjenici da uređaj posjeduje osmojezgreni procesor i Full HD ekran, kapacitet baterije od 4000 mAh sasvim je dovoljan da uređaju obezbijedi oko 5 i pol sati korištenja sa upaljenim ekranom (SoT) koliko smo uspjeli “izvući” iz ovog uređaja. To znači da ovaj uređaj može izdržati dan do dan i pol prosječnog korištenja.

Što se tiče performansi, spomenuli smo ranije kako je korisnički interfejs u početku korištenja zastajkivao pri radu, no da je sa aužuranjem softvera ovaj problem riješen. Senzor za otisak prsta je radio dobro, i jako brzo je čitao otisak prsta i otključavao uređaj. Sve u svemu, drugih zamjerki na rad nismo imali, jer je uređaj ostatak vremena radio jako glatko.

Kakve je rezultate ovaj uređaj postigao na benčmark testovima, pogledajte na fotografijama ispod.

Zaključak

Za uređaj koji košta oko 180€, UMI Touch pruža jako dobar odnos uloženo – dobiveno. Metalno kućište daje premium osjećaj uređaju koji cjenovno spada u srednju klasu, a senzor za otisak prsta samo povećava taj dojam.

Posebnih zamjerki na uređaj nemamo, jer je sve radilo odlično i bez ikakvih problema. Najslabija komponenta je čipset, koji na benčmark testovima postiže rezultate slične uređajima nešto slabijih specifikacija, ali u svakodnevnom korištenju te razlike se uglavnom i ne primijete. Što se tiče konkurencije, naveli bismo Xiaomi Redmi koji košta oprilike isto kao i UMI Touch, te dolazi sa nešto pouzdanijim Qualcomm čipsetom i MIUI korisničkim interfejsom. Sve u svemu, izbor je najvećim dijelom posljedica ličnih preferencija i ukusa korisnika.

Zahvaljujemo se našim partnerima iz Mobitel Shopa Ljubuški na uređaju ustupljenom na testiranje.