Home Recenzije WiFog – WiFi display bridge recenzija

WiFog – WiFi display bridge recenzija

U moru tehnologije koja je našla primjenu u IoT (Internet of Things) okruženju, nekako je poslije računara a sada i mobilnih uređaja sljedeća meta modernizacija bila televizor. U tu svrhu su se počeli pojavljivati raznorazni televizori ali i neki eksterni uređaji za one koji nisu spremni platiti velike novce za nadogradnju televizora. Jedan takav uređaj je danas kod i zove se WiFog

WiFog je još jedan uređaj koji nam je ustupila Promedia i ovim putem im se zahvaljujemo.

Šta je WiFog?

[youtube id=6FEO0DTbE9I]
Samo ime ukazuje na neku vezu sa bežičnim uređajima, tačnije bežičnim standardom za povezivanje (WiFi) te je za očekivati da ovakav uređaj radi u bežičnom modu. WiFog (WiFi display bridge) je uređaj koji se spaja preko HDMI porta na televizore, napaja se preko mini USB-a, te omogućava bežičnu komunikaciju sa različitih platformi prema televizoru.

Kako radi WiFog?

WiFog ima četri radna moda. Ukoliko radite u direktnom modu kreira se nova mreža preko WiFog-a (najčešće nekog generičkog naziva) te pomoću aplikacije JoyLink (koja dođe na CD-u) spajate sa televizorom. U tom režimu sve što imate na lokalnom uređaju (telefon, tablet, računar i sl.) možete direktno na televizoru prikazati. To se naravno odnosi na multimedijalni sadržaj (slike, muzika i vide0). Ako se radi preko interneta onda je potrebno povezati WiFog sa lokalnom mrežom (bežičnom) te dozvoliti pristup internetu WiFog-a preko vašeg rutera. Procedura je vrlo detaljno opisana u uputstvu te je vrlo lako podesiti. O razlikama između modova je teško govoriti, jer generalno direktni mod bi trebao biti brži i stabilniji, što pri samom testiranju se nije osjetilo, odnosno nije se vidjela bitna razlika između ta dva moda. Naravno prednost rada preko interneta je što vaš uređaj može simultano skidati i prikazivati multimedijalni sadržaj.

Detaljne informacije

  • WiFi Standard: IEEE802.11 b/g/n
  • Podržani Video formati: MPEG 1/2/4, FLV, RV-4, MJPEG, H.264, WMV9,
   VC-1, MOV, AVI, MinusVR, ASF, FLV, MKV, RM, RMVB, TS, DAT, MPG, MPEG, VOB, AVS, 3GP, OGM
  • Podržani Audio formati: MP3, M4A, WAV, MKA, AAC, AIF, AIFF, OGG,
   LPCM, ADPCM
  • Podržani foto formati: JPEG, BMP,PNG, GIF
  • Utori: HDMIx1, Mini USBx1
  • Težina: 35g
  • Napon i struja: 5V 500mA
  • Potrošnja: oko 2.5W
  • Garancija: 24 mjeseci

Uređaj radi u 4 moda:

 • DLNA Internet
 • DLNA Direktni mod
 • Miracast za Android uređaje
 • Miracast za Windows uređaje

Koje su prednosti WiFog?

WiFog je kategorija za sebe i teško je naći uređaj s kojim bi se lako uporedio i pokazao prednosti. Najbliže je Chromecastu ali autor nije imao prilike da testira Chromecast tako da ne može govoriti o prednostima istog. Što se tiče WiFog evidenta je prednost u smanjivanju broja kablova oko televizora, jer čak i set top box ima dodatni ethernet ulaz što WiFog nema. Naravno i mogućnosti su različite. Brzi prikaz multimedije na veći ekran, ili pregledanje slika sa ljetovanja, videa sa vjenčanja ili jednostavno muzike sa telefona, to  su polja gdje WiFog zaista postaje koristan dodatak televizoru.
[youtube id=5l-iN9E9K4U]

Ima li WiFog mana?

Kao i svaki komad tehnologije i WiFog ima mana. Osim nekoliko neobjašnjivih pucanja veze sa aplikacijom (nije do mreže na kojoj je testiran), WiFog je imao problema i sa nekim drugim stvarima. Televizor na kojem je testiran uređaj ima USB port ali ne daje izlaznu struju, tako da je tokom cijelog testiranja WiFog bio dodatno napajan, što je uzrokovalo i poprilično zagrijavanje uređaja. Osim te hardwareske mane WiFog koristi aplikacije za slanje putem Android ili Windows operativnog sistema. Obe aplikacije su vrlo slične i već dvije godine stare, bez updatea ili patcheva.

Opšti zaključak o WiFog-u?

Prikazivanje videa je zaista vrhunski (što možete vidjeti i u mini galeriji ispod). Korišten je 720p video sa 30fps a router je radio (kao i WiFog) u 802.11g režimu (što svi današnji routeri podržavaju). Slika je besprijekorna, zvuk kvalitetan i tačan a kašnjenje neosjetno. Kad je muzika u pitanju, autor je imao problema sa određenim formatima koji su standardizirani ali ih WiFog ne podržava. Puštanje MP2, MP3, te wav je bilo i više nego zadovoljavajuće. Ono što se moglo popraviti je prikaz slika jer nema opcije rotacije, međutim postoji slideshow mode koji je i više nego dovoljan. Za korisnike koji imaju multimedijalnog sadržaja na svojim Android i Windows uređajima, a ne posjeduju Smart TV ovo će zasigurno pokriti osnovne potrebe.

Koliko košta WiFog?

WiFog je 129 KM (66 evra) i može se kupiti/naručiti u svim ProMedia poslovnicama.

Galerija i video