Home Ostalo Internet World Wide Web je danas napunio 30 godina

World Wide Web je danas napunio 30 godina

Na današnji dan prije 30 godina, 12. marta 1989. godine, tada 33-godišnji softverski inženjer Tim Berners-Lee predao je prijedlog projekta koji bi omogućio skladištenje i razmjenu podataka na računarskim mrežama. Dokument poznat kao “Information Management: A Proposal” predan nadležnima toga dana opisao je veliku bazu podataka međusobno povezanih hiperlinkovima. Tako bi se dobila mreža koja bi na CERN-u omogućila razmjenu podataka među korisnicima – tada primarno naučnicima.

Danas CERN, ali i ostatak svijeta, obilježavaju ovaj dan kao rođendan Weba iako je on u potpunosti zaživio tek kasnije. Berners-Lee je na osnovu izvornog dokumenta sastavio dijagram toka, plan nastanka WWW-a, te postavio temelje za razvoj HTML-a, HTTP protokola, kao i WorldWideWeb.app, softver koji je služio kao prvi preglednik i alat za uređivanje stranica.

Zanimljivo danas zvuči reakcija nadređenih Berners-Leeju na njegov prijedlog. Tadašnji šef, kada je pročitao spomenuti prijedlog, izjavio je kako je isti “malo nejasan ali uzbudljiv“.

(bug)