Home Recenzije Xiaomi Mi3 recenzija i test

Xiaomi Mi3 recenzija i test

Xiaomi Mi3 test i recenziju je uradio naš redovni posjetilac Bogdan Bilak.

Započinjući trend globalnih razmera, 5. septembra 2013. godine kineska kompanija Xiaomi, na manifestaciji Xiaomi New Product Launch Event 2013, lansira novi uređaj, telefon Xiaomi Mi3.

Telefon je u Kini postao dostupan u oktobru 2013. kada je prvih 200.000 komada prodato za 3 minuta. Nešto kasnije telefon je bio dostupan u Singapuru i Maleziji osvajajući tržište na uštrb poznatijih proizvođača kao što su LG, Apple i Samsung i to najviše zahvaljujući odličnoj ceni i više nego odličnim hardverom i perfomansama.

Testirani model je Xiaomi Mi3W (WCDMA) i kupljen u Singapuru za 350SGD odnosno 205EUR. Kupljena je i zaštitna folija i silikonska fotrola koje zajedno koštaju 10 EUR. Telefon dolazi u kartonskom pakovanju bez suvišnih detalja koje na prvi pogled ne odaje mnogo, ali onog momenta kad pristupite otvaranju, shvatite da je telefon veoma dobro upakovan, ništa se u kutiji ne mrda i sam telefon je vrlo čvrsto usađen u mesto predviđeno za njega. U pakovanju se dobija USB to Micro USB kabel, telefon, kratko uputstvo i igla za otvaranje slota za micro SIM karticu koju korisnici iPhone-a dobro poznaju, a u posebnoj kutiji i punjač 5V 1A za malezijsko tržište. U priloženim slikama možete videti otpakivanje telefona.

Hardver

Ne iznenađuje činjenica da za cenu od 205EUR niko ne očekuje da se u telefonu nalazi hardver koji po kvalitetu odgovara samom vrhu ponude ali ono što odmah privlači pažnju je ekran od 5 inča, koji ne samo da ima vrhunski prikaz slike u Full HD nego je i skladno uklopljen u kućište od magnezijumske legure te prilikom posmatranja telefona kada je ekran ugašen imate osećaj da je ekran mnogo veći, što estetski veoma doprinosi izgledu telefona. Sam telefon po navodima proizvođača dolazi sa Qualcomm Snapdragon 800 8274AB čipsetom i četvorojezgrenim 2.3GHz Krait 400 procesorom kao i sa Adreno 330 grafičkim procesorom. Modeli za kinesko tržište imaju 1.8 GHz četiri plus jedno jezgro Nvidia Tegra processor odnosno non WCDMA modeli. Ima naznaka da je Xiaomi malo dorađivao telefone za određena tržišta pa određeni modeli mogi da sadrže i noviji Snapdragon 801 čipset. CPU-Z na testnom primerku pokazuje Snapdragon 801, ali mislim da je to do sistema obeležavanja. Za detaljnije reference možete pogledati ovde.

Xiaomi Mi3W dolazi sa 2GB RAM-a i 16/64GB  (64GB samo za kinesko tržište) interne memorije bez mogućnosti proširenja, zadnjom kamerom od 13 i prednjom od 2 megapiksela od kojih obe snimaju video 1980×1080 i zvučnikom koji je postavljen sa donje strane pored slota za punjenje. Za softversku podršku zadužen je Android u KitKat verziji 4.4.2 (fabrički 4.3) obogaćen sa MIUI v5 što ovom telefonu pruža mogućnost neograničenog prilagođavanja kako izgleda korisničkog interfejsa tako i njegove funkcionalnosti. Li-Ion baterija od 3050mAh ima dovoljan kapacitet da prosečnog korisnika koji je dobro upoznat sa Android platformom zadovolji sa do dva dana normalne upotrebe telefona.

Xiaomi Mi3 - specifikacije

Dizajn i izrada

Xiaomi Mi3W već prilikom prvog pogleda nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Telefon je klasični monoblok sa samo jednim slotom u koji se stavlja micro SIM. Kvalitet izrade je na zavidnom nivou, telefon lepo leži u ruci zbog oborenih ivica da donje strane, ne klizi, ali je zbog oštrih ivica sa prednje strane telefon malo teže izvaditi iz džepa. Tasteri za uključivanje i regulaciju jačine zvuka postavljeni su sa desne strane i ne pružaju osećaj da su ugrađeni tasteri vrhunskog kvaliteta što je ujedno i najveća zamerka ovom uređaju. Tasteri su ergonomski postavljeni pa tako njihovo korišćenje ne zahteva dodatni  napor. Sam uređaj poseduje hardverske tastere za navigaciju koji se nalaze ispod ekrana i koji su osvetljeni, zamerka je što je back tasteri postavljen na levoj strani te je njegovo korišćenje nepraktično, ali to je stvar ukusa. Iznad ekrana je postavljen zvučnik slušalice, prednja kamera sa njegove leve strane i LED indikator sa desne.

Što se tiče ekrana sa gustinom od 441 PPI stvarno nismo imali nikakve zamerke, prikaz je jasan, slova su ultra precizna a vidljivost pri direktnom sunčevom osvetljenu je solidna ako osvetljaj podesite ručno, što i nije problem jer i drugi slični modeli imaju isti problem. Sa donje strane nalazi se zvučnik sa rešetkom koja je estetski lepo perforirana, pa nije bitno kako ste  telefon ostavili na stolu, zvuk je i dalje postojan i dovoljno glasan. Zamerka je da  prilikom igranja igrica ili gledanja videa kada telefon okrenete za 90 stepeni, rukom preklapate zvučnik i time smanjujete ugođaj. Sa gornje strane telefona nalazi se slot za micro SIM karticu, izlaz za slušalice kao i jedan od dva noise canceling mikrofona dok sa zadnje strane imamo Sony-jevu kameru, Philips dual-LED blic i drugi noise canceling mikrofon. Nikakve druge mane nismo primetili u korišćenju, kao ni škripanje i pucketanje elemenata telefona, već naprotiv,  vidi se da je odeljenje za dizajn prilično dobro odradilo posao, a u svetlu najnovijih zamerki Xiaomi-ju da kopira Apple i njihove uređaje.

Ekran

Najupečatljiviji deo ovog telefona je svakako IPS OGS (One Glass Solution) ekran koji nam dolazi iz LG-ja ili SHARP-a. OGS doprinosi smanjenju debljine ekrana jer prilikom izrade imate jedan sloj stakla manje što pojeftinjuje izradu a poboljšava odziv i sam kvalitet ekrana. Dobro uklopljen u kućište sa kristalno jasnom slikom i živim bojama, svrstava se u sam vrh ponude. Za zaštitu od ogrebotina svakako se pobrinuo Gorilla Glass 3 ali to ne znači da ne bi trebalo da koristite zaštitnu foliju. Gustina pixela  je 441 ppi što je svakako bolje i od Samsunga S5 432 ppi. Pri dnevnom svetlu ekran je veoma dobro vidljiv, boje su žive a čitanje teksta ne predstavlja teškoću. Uglovi gledanja su odlični što se i očekuje od uređaja u ovoj klasi. Nikakve zamerke na ekran ne bih mogao specifično da istaknem, sem da se otisci prstiju vide pa posle izvesnog vremena smetaju prikazu ali i to se može rešiti izborom kvalitetnije zaštitne folije.

Kamera

Xiaomi ništa nije hteo da prepusti slučaju pa je u ovaj uređaj ugradio Sony-jevu kameru od 13 MP koja u punoj rezoluciji u 4:3 režimu izbacuje fotke od 4208 x 3120px, a ako preferirate widescreen fotografije, u 16:9 režimu fotke su isječene na 4208 x 2368px. Kamera u ovom uređaju pruža stvarno izvanredne rezultate, uspevajući da zabeleži dobar kontrast i realistične boje i u burst modu takođe. Sama aplikacija za kameru je prilično jednostavna ako se uporedi sa Samsung-ovom Galaxy i Sony-jevom Xperia aplikacijom koje su prepune opcija. Od opcija na samom ekranu imate mogućnost da upravljate blicom, menjate modove za snimanje videa ili fotografija dok su naprednije opcije dostupne iz menija.

Od opcija bi trebalo spomenuti mogućnost audio – okidanja (audio-trigger shutter tool) koje u suštini radi tako što postavite telefon na na neku površinu, stanete ispred kamere u željenoj pozi i onda glasno viknete što telefon detektuje i počne da odbrojava 3 sekunde dok ne snimi fotografiju. Dosta korisna je  i opcija autofokusa, odnosno mogućnost biranja između maneuelnog i automatskog moda što je upotrebljivo kod snimanja videa da bi se smanjila mogućnost refokusiranja objekata koji se kreću. Opcija za HDR dolazi nativno podržana kao i nekoliko standardnih filtera koji fotkanje mogu učiniti zanimljivijim. Kod prednje kamere koja ima 2MP treba spomenuti nekoliko filtera u opcijama od kojih su najzamiljiviji Inteligent Beauty Corrector i mogućnost prepoznavanja pola i godina starosti tako da nećete imati problema sa snimanjem selfija. Sam MIUI interfejs dodaje još poneku opciju pa smo u podešavanjima uključili opciju kojom se tasterima za jačinu zvuka dodeljuje uloga zoom+ i zoom- tastera. Video i zvuk su su solidnog kvaliteta kod obe kamere koje snimaju u 1980 x 1080px što će prosečnog korisnika zadovoljiti pa veće zamerke nemamo. Pogledajte primere.

Zvuk

Zvuk u slušalici visokog kvaliteta, sagovornik se čuje kao da je sa vama u sobi što zahvaljujemo tome da Mi3 ima ugrađena čak dva mikrofona za poništavanje šuma i buke (možete uljučivati 1 ili 2 u opcijama). Zvuk je čist  i bez šumova pa i u bučnijim delovima grada, na ulici ili u tržnim centrima nemate problema da čujete sagovornika. Zvučnik zadužen za reprodukciju multimedije je prilično glasan pa je preporuka da ga namestite na jedan nivo ispod maksima, reprodukcija muzičkih fajlova je odlična, a za to su krive MiSound i  Dirac tehnologija koja automatski optimizuje zvuk prema tipu slušalica koje koristite. Treba napomenuti da je Mi3 i prvi telefon koji koji donosi SFX surroud zvuk u vaše slušalice a ako ste okoreli audiofil tu je i opcija sa ekvalajzerima i predefinisanim audio podešavanjima pa pustite mašti na volju. 

Softver

Xiaomi-jev MUIU firmver je baziran na Androidu, a testni primerak je fabrički došao sa MIUI v5 na Androidu 4.3. Prilikom testiranja “suvog” telefona, samo sa fabričkim aplikacijama u AnTuTu benčmarku skor je iznosio 35,345 što ga je u tabeli stavilo iznad Samsunga S5 i potvrdilo da je u njemu Snapdragon 801. U toku 45 dana koliko imam telefon, dobio sam dve zvanične nadogradnje, tako da uređaj sad pokreće Android u verziji KitKat 4.4.2 sa MIUI v5 firmerom MIUI-KXDMIBF22.0 build KVT49L što je zadnja zvanična  stabilna verzija. Uskoro se očekuje naravno MIUI v6 koji će doneti značajna unapređenja, a najvažnije je da se u obzir uzimaju i iskustva korisnika kao i mogućnosti prilagođavanja samog korisničkog interfejsa,  koji dosta liči na iOS ali nikakav problem nije da skinete neku od tema i odmah primenite kako biste dobili odgovarajući izgled telefona.

Gomila različitih opcija za upravljanje telefonom ponekad dovodi do do toga da ne možete da se setite zašto ste uopšte i ušli u meni dok za druge čini zadovoljstvo. Navešću samo neke od opcija koje mogu biti korisne kao što je naravno promena launcher-a, promena fontova, skinova i pozadinskih slika. U Airplane modu je moguće koristiti Wi-Fi, ispisivanje brzine inernet konekcije u status baru, NFC prenos podataka dodirom sa drugim telefon, “Glove” mod za rad sa telefonom u rukavicama, sprečavanje pozivanja dok vam je telefon u džepu, “Do not disturb” mod sa podešavanjem vremena i izuzecima, utišavanje učestalih poziva sa istog broja, odabir boje notifikacionog svetla i podešavanje različite boje za poruke, pozive i obaveštenja, podešavanje dugačkog pritiska na navigacione tastere (u ovom slučaju dugi pritisak na home taster na ekranu za zaključavanje uključuje baterijsku lampu), MiCloud servis za backup podataka, kalendara, imenika, MiTalk aplikacija, Power podešavanje za performanse uređaja, Guest mod i dosta drugih. Podrška za Google servise je maksimalno integrisana pa instalacija novih aplikacija i igrica ne predstavlja nikakakav problem. MUIU v5 je dostupan i za druge uređaje što možete proveriti na ovom linku, a za novosti i podršku na jezicima bivših jugoslovenskih republika idite na ovaj link. Zamerka na testiranom modelu je što sam font koji dolazi preinstaliran nema podršku za naš karakter set pa prilikom kucanja poruka slova “čćšđž” izgledaju malo drugačije dok u aplikacijama nema problema sa fontom.

Utisci u radu

Prilikom uključivanja uređaja potrebno je oko 1 minut da uređaj bude spreman za rad. Kretanje kroz launcher je glatko i bez seckanja pa je subjektivan osećaj stvarno fantastičan. Aplikacije se brzo otvaraju kao i propratne animacije. Igranje najmodernijih igrica je pravo zadovoljstvo zahvaljujući Ardeno 330 grafičkom čipu koji posao odrađuje veoma uspešno na ovom uređaju te ga preporučujem okorelim gejmerima. Zagrevanje telefona prilikom igranja igrica je prisutno i to sa donje strane telefona ali ne utiče na rad a u poređenju sa Samsungom S4 je slično ako ne i isto. Prilikom surfovanja internetom možete koristiti stock brauzer koji posao odrađuje glatko ali je primetno da hoće da dođe do prekida skrolovanja ili vraćanja na vrh strane ako ste počeli da skrolujete stranicu, a stranica nije učitana do kraja. Rad sa aplikacijama kao što su Viber, Facebook i Facebook Messenger je tečno, brzo kao kad koristite desktop. Wi-Fi konekcija je i više nego brza i dobra i ne troši bateriju kao 3G. Baterija kapaciteta 3050mAh dovoljna je za do dva dana normalne upotrebe ili ako ste korisnik koji dosta koristi 3G konekciju, jedan dan, a to je slučaj i sa drugim uređajima iste klase. Veliki ekran je pregledan pa čitanje sadržaja na ekranu ne predstavlja napor.

Zaključak

Kako su određeni proizvođači za jesen najavili izlazak novih uređaja a Xiaomi se pobrinuo da u tome ne budu sami i najavio svoj premium uređaj Xiaomi Mi4, svakako MI3 bi trebalo uzeti u obzir prilikom kupovine kao uređaj sa dobrim performansama, hardverom a prevashodno cenom. Ako ste korisnik koji ne drži do slave nekih u svetu prepoznatljivih brendova (Xiaomi se upisao na listu), onda se Mi3 ističe kao “bestbuy” u klasi. Najveći problem je dostupnost uređaja u Evropi i ostalim ne azijskim zemljama, mada se polako pojavljuje u prodavnicama mobilnih telefona na ovim prostorima po ceni koja varira od 299 – 300EUR. Svakako preporuka.

Za Balkan Android, pripremio Bogdan Bilak.