Home Recenzije Xiaomi Redmi Note 9S – test, recenzija i utisci

Xiaomi Redmi Note 9S – test, recenzija i utisci

Usljed situacije u kojoj se nažalost našao Huawei, sve više korisnika traži alternative u nekim drugim proizvođačima koji za relativno malo novca mogu ponuditi solidne performanse. Najpopularniji proizvođač je upravo Xiaomi, a jedni od najpopularnijih uređaja ovog proizvođača pripadaju upravo Redmi Note seriji. Kako nam je u ruke došao Redmi Note 9S, odlučili smo ga recenzirati i pokazati šta to Xiaomi može ponuditi u ovom cjenovnom rangu, i da li je ovo vaš naredni jeftini, a kvalitetni mobilni telefon.

Osnovne informacije

Xiaomi Redmi Note 9S predstavljen je prije skoro godinu dana, u martu 2020. godine. Riječ je o poprilično velikom telefonu sa dimenzijama od 165.8 x 76.7 x 8.8 mm, te težinom od 209g. Težina je nešto veća nego kod drugih uređaja, međutim nakon nekog vremena se naviknete. Sa ovim dimenzijama i težinom Redmi Note 9S vas dovodi u malo nezgodnu situaciju kada želite uređaj držati i koristiti jednom rukom, ili kada se on nalazi iznad vas (dakle, u ležećem položaju). No, isto tako se nadamo da nećete pribjeći čudnim alternativama sa kineskih sajtova za online kupovinu, poput držača telefona koji se “kači” oko vašeg vrata. Šalu na stranu, uređaj je izrađen od stakla sa prednje i zadnje strane (zaštićenog Gorilla Glass 5 zaštitnim stakom), te plastičnog okvira.

Redmi Note  9S dolazi sa IPS LCD ekranom dijagonale 6.67 inča  sa omjerom ivica 20:9. Rezolucija ekrana iznosi 1080×2400 piksela, što rezultira sa oko 395 piksela po inču. Ekran zauzima približno 84.5% prednje strane uređaja. Na prednjoj strani nalazi se i kamera rezolucije 16 MP sa f/2.5 otvorom blende, dok zadnje kamere dolaze u formaciji: jedna standardna (široka) kamera rezolucije 48 MP sa f/1.8 otvorom blende, jedna ultraširoka rezolucije 8 MP sa f/2.2 otvorom blende, jedna makro rezolucije 5 MP sa f/2.4 otvorom blende, te senzor dubine rezolucije rezolucije 2 MP.

Ispod haube nalazi se Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G čipset izrađen u 8nm procesu. U pitanju je procesor sa osam jezgara, od čega dva Kyro 465 Gold jezgra rade na brzini od 2.3 GHz te šest Kyro 465 Silver jezgra brzine 1.8 GHz. Tu je i Adreno 618 grafički procesor, te 4/6 GB radne memorije. Verzija od 6 GB RAM-a koju smo testirali ima 128 GB interne memorije proširive microSD memorijskom karticom.

Uređaj pokreće Android 10.0 presvučen MIUI 11 korisničkim interfejsom, sa mogućnošću ažuriranja na MIUI 12. Sve to napaja neizmjenjiva litijum-polimerska baterija kapaciteta 5020 mAh, koja podržava 18W brzo punjenje.

Sadržaj pakovanja

Kao neko ko obraća pažnju na detalje, autor ove recenzije voli vidjeti dobro i estetski privlačno pakovanje. Bitniji je naravno sam uređaj, međutim ukoliko se kompanija potrudi da pakovanje učini zanimljivijim to indicira na pažnju na detalje, što nam se jako dopada.

Iako smo od Xiaomija ranije imali priliku vidjeti zanimljiva pakovanja poput onog na Redmi Note 7, pakovanje 2 generacije starijeg Note uređaja nije toliko zanimljivo. Odnosno, bolje rečeno, sasvim je uobičajeno. Slušalice i dalje nećete pronaći u pakovanju, samo brzi punjač. Što je uredu, s obzirom da je u pitanju izuzetno sposoban punjač, ali više o tome u nastavku recenzije. Tu je i providna maskica, kao što smo i navikli od Xiaomija. Osim toga, sve je manje-više standardno.

Dizajn i kvalitet izrade

Na polju estetike se ne dešava ništa previše. Kao što smo naveli ranije, sa prednje i zadnje strane nalazi se staklo (kako kompanija tvrdi, Gorilla Glass 5). Okvir je od plastike koja vizuelno podsjeća na metal, ali na dodir se ipak vidi da je u pitanju plastika. Osim ekrana koji zauzima oko 84.5% prednje strane, tu je još i punchole selfi kamera, zvučnik za pozive, ali ne i LED notifikacijska lampica. Šteta, ali nije se teško navići na nedostatak iste. Naravno, tu su i standardni senzori blizine i svjetlosti.

Na zadnjoj strani nalazi se ostrvo sa kamerama i LED bljeskalica, međutim raspoređeni su na malo čudan način. Površina iza kamera i bljeskalice, kao što primijetite na fotografijama, je crne boje. Međutim, samo četiri kamere se zapravo nalaze na ostrvu, dok je ispod ostrva smještena LED bljeskalica koja se nalazi na “normalnoj” visini. Malo čudan dizajn, međutim ne smeta. Pri dnu zadnje strane nalaze se naravno Redmi logo, te informacije o modelu i certifikaciji.

Na lijevoj strani uređaja nalazi se samo utor za SIM kartice i memorijsku microSD karticu.  Da, moguće je istovremeno koristiti i dvije SIM kartice, i memorijsku karticu, što su odlične vijesti. Sa desne strane nalaze se tipke za pojačavanje odnosno smanjivanje zvuka, dok se ispod njih nalazi tipka za paljenje/gašenje uređaja u koju je ugrađen senzor otiska prsta. Na vrhu uređaja nalaze se IR odašiljač i sekundarni mikrofon, dok se primarni mikrofon nalazi na dnu. Osim mikrofona, na dnu uređaja su također i zvučnik, tip-C utor za punjenje, te 3.5 milimetarski utor za slušalice. Lijepo je vidjeti kako Xiaomi razmišlja o budžetnim korisnicima, te im još uvijek pruža mogućnost korištenja žičanih slušalica preko 3.5 milimetarskog utora.

Hardver i performanse

Redmi Note 9S dolazi sa Snapdragon 720G čipsetom uparenim sa 4/6 GB radne memorije (u našem slučaju, 6 GB), te Adreno 618 grafičkim čipom. Sasvim razumljivo, s obzirom da se radi o uređaju srednje klase. Međutim, u svakodnevnom korištenju, pa čak i sa malo “jačim” multitaskingom, zaista nećete osjetiti razliku u odnosu na neke skuplje uređaje. Naravno, grafika neće biti očaravajuća i neće sve izgledati fluidno kao na uređajima sa recimo 120 Hz ekranima, ali za uloženi novac zaista se ne možemo požaliti.

Iako sintetički testovi ne znače mnogo u posljednje vrijeme, ipak vam donosimo rezultate GeekBench 5 testa kao “opipljiv” prikaz performansi.

Nemamo zamjerki na generalne performanse Redmi Note 9S, pogotovo zbog činjenice da uređaj ima 6 GB RAM-a. Naravno, i 4 GB je već neko vrijeme sasvim dovoljno za normalan, pa čak i malo ozbiljniji rad.

Softver

Kao i na svakom Xiaomi uređaju, tako i na Redmi Note 9S možete pronaći prepoznatljivi MIUI korisnički interfejs, u ovom slučaju MIUI 11 koji smo tokom recenziranja ažurirali na MIUI 12. Naravno, u pitanju je Android 10 ispod haube. I ovo je jedna od mana Xiaomi uređaja, ako nas pitate. Zašto? Pa jednostavno zbog činjenice da Xiaomi voli prikazivati reklame na svakom mjestu na kojem ima prostora, sa izuzetkom sistemskih menija. Naći ćete ih čak i u ugrađenim aplikacijama, a ekran nakon instalacije aplikacija kao da je kreiran kao mjesto za prikazivanje reklame. Ukoliko niste izbirljivi, neće vam to smetati, međutim nama je nakon određenog vremena postalo jako iritantno – kako na redakcijskom Redmi Note 7, tako i na Redmi Note 9S.

MIUI sam po sebi nije loš korisnički interfejs. Relativno je šaren, i cilj mu je oponašanje iOS-a (ne samo MIUI-ju već i Xiaomi telefonima generalno). MIUI 12 donosi neke dizajnerske promjene u odnosu na svoje prethodnike, kao i generalno funkcije koje se mogu naći i u čistoj verziji Android 10 operativnog sistema, međutim sve u svemu je funkcionalno poprilično sličan MIUI-ju 10 koji smo detaljno recenzirali na Redmi Note 7 uređaju. Jedna od zanimljivijih funkcija jeste mogućnost postavljanja kratkog videozapisa  kao pozadinu zaključanog ekrana, što nam se dopada iako vjerovatno utiče na životni vijek baterije. U svakom slučaju, snimke ekrana možete pronaći u galeriji ispod.

Kamera

Kako većina telefona srednje klase ima manje-više iste performanse, jedna od glavnih razlika između njih će biti upravo kvalitet kamera. Redmi Note 9S dolazi sa četiri kamere, i to u sljedećoj formaciji: glavna (široka) kamera rezolucije 48 MP sa f/1.8 otvorom blende, veličinom piksela 0.8 mikrometara i autofokusom sa detekcijom faze; ultraširoka kamera rezolucije 8 MP sa f/2.2 otvorom blende, koja “pokriva” ugao od 119 stepeni, te ima veličinu piksela 1.12 mikrometara; 5 MP makro kamera sa otvorom blende f/2.4; 2 MP dubinska kamera sa otvorom blende f/2.4.

Na papiru ovo je sasvim okej, međutim Xiaomi opet koristi svoju taktiku sa napuhavanjem broja megapiksela na glavnoj kameri. Iako je moguće praviti fotografije u rezoluciji 48 MP, u tom slučaju veličina piksela iznosi 0.8µm kao što i sama specifikacija kaže. To automatski znači da kamera prima manje svjetla, dakle pravi lošije fotografije sa manje osvjetljenja. Ukoliko, sa druge strane, koristite kameru u 12 MP modu, veličina piksela iznosi 1.6µm. Time su, naravno, fotografije u lošijim uslovima osvjetljenja nešto bolje. Mod od 12 MP je preporučen i vjerujemo da ćete ga više koristiti nego onaj od 48 MP. Čist dokaz da megapikseli nisu indikator kvalitete kamere, već samo rezolucije fotografije.

Što se tiče samih fotografija, možemo reći da su one u standardnom Xiaomi “Redmi Note” raspoloženju: dobre, sa dovoljno detalja, ali povremeno blijede. No slika govori više nego što recenzent može, tako da vam u galeriji ispod donosimo primjere fotografija napravljenih kamerama Redmi Note 9S uređaja.

Što se videozapisa tiče, Xiaomi vam omogućava snimanje u 4K rezoluciji ali sa 30 frejmova u sekundi, dok ćete za više frejmova (odnosno 60 fps) ipak morati izabrati FullHD (1080p) rezoluciju. Osim standardnog videa, moguće je snimati i slow-mo video u 1080p sa 120 fps, te ultra slow-mo 720p sa do 960 fps. Pohvalna je i stabilizacija videozapisa, iako je u pitanju samo žiroskopska elektronska stabilizacija slike (gyro EIS). Kvaliteta videozapisa je prosječna, u šta se možete uvjeriti i na snimku ispod.

Kada su u pitanju opcije i interfejs kamere, snimke ekrana možete pogledati u galeriji ispod.

Baterija

Xiaomi je u Redmi Note 9S “spakovao” litijum-polimersku bateriju kapaciteta 5020 mAh, uz mogućnost brzog punjenja brzinom 18W. Osim toga, u kutiji dolazi i poprilično sposoban punjač sa mogućnošću punjenja 5V-3A (15W), 9V-2.23A (20W), 12V-1.67A (20W) te 10V-2.25A (22.5W). I dok imamo situaciju da drugi proizvođači sa premium telefonima daju slabije punjače, Xiaomi vam sa Redmi Note 9S daje jači punjač nego što vam treba. Čudan potez, ali je svakako dobrodošao. U svakom slučaju, pomoću punjača iz kutije telefon se puni od 0 do 100% za otprilike 1 sat, što je jako pohvalno.

Ova količina miliamper-sati je sasvim razumljiva s obzirom da sa prednje strane imamo veliki ekran veličine 6.67 inča, koji vjerovatno troši najviše energije. Prevedeno u neke konkretnije brojke, nakon potpunog punjenja možete očekivati oko xxxx sati konstantno upaljenog ekrana, odnosno jedan dan uobičajenog korištenja (Wi-Fi, surfanje po internetu i društvenim mrežama i slično). Ukoliko želite zaigrati poneku igru, ova brojka će se smanjiti, ali naravno to se uvijek može balansirati smanjenjem jačine osvjetljenja ekrana ili isključivanjem stavki kao što su sinhronizacija u pozadini.

Zaključak

Glavni cilj recenzija ovog tipa jeste da pokažu da li je određeni uređaj za vas, te najbitnije: da li vrijedi vašeg vrijedno zarađenog novca. Iako je u pitanju sada već skoro godinu star mobilni telefon, on i dalje jako dobro obavlja posao, od svakodnevnih zadataka pa i do povremenog gejminga. Veličina ekrana definitivno nije za svakoga, međutim odlična je za konzumaciju sadržaja što je pohvalno.