Home Ostalo Internet YouTube odustaje od promjena načina verifikacije

YouTube odustaje od promjena načina verifikacije

Biti YouTuber nije prosto postavljanje videa na kanal, to je trka za popularnošću. Jedan od glavnih oznaka da je neko “bitan” bila je čuvena oznaka koja je predstavljala autentičnost nekog naloga. Ipak, YouTube je odlučio da promijeni način verifikacije, šaljući mnogima poruku da nisu baš toliko bitni. A onda je krenula lavina žalbi jutjubera.

YouTube je odlučio da promijeni način na koji će se dolaziti do oznake da je kanal neke osobe ili brenda “verifikovan”.  Iz kompanije poručuju da žele da smanje konfuziju kada je ova oznaka u pitanju. Naime, čuvena oznaka kod imena već odavno važi za statusni simbol, nešto čime se jutjuberi diče.

Mnogi jutjuberi su dobijali olako verifikaciju da su oni “zaista oni” iako nije bilo razloga da se sumnja u njihov identitet. Kompanija je planirala da im svima oduzme status, ali je uslijedila reakcija jutjubera. Očekivano, ovo svojevrsno skidanje krune mnogi vlogeri su shvatili kao vrhunsku nepravdu.  Štaviše, svoje nezadovoljstvo su javno objavili u ogromnom broju, pa je YouTube bio prinuđen da odustane skoro u potpunosti od promjena.

Kako YouTube verifikacija funkcioniše u praksi

Po prvobitnom planu, samo poznati YouTube kanali koji imaju jasnu potrebu da dokažu autentičnost bi dobili oznaku. To bi bili najpoznatiji i najpopularniji kreatori, umjetnici, javne ličnosti i kompanije. O ovoj namjeri su obavješteni kreatori sadržaja, nakon čega je uslijedila lavina nezadovoljstva.

YouTube je sve kreatore obavijestio da će doći do promjene načina sticanja verifikacije. Do sada je verifikacija funkcionisala tako što je svako sa preko 100.000 subscribera mogao da dobije uvjerenje o autentičnosti. Interesantno je da u tom slučaju nije bilo potrebno dokazivati sopstvenu autentičnost kako bi se došlo do oznake. To je pratično jedina stvar koja će se promijeniti je da će YouTube verifikacija tražiti potvrdu o autentičnosti, što do sada nije bio slučaj.

Pored provjere prilikom dobijanja statusa, promjenjen je i način na koji će se prikazivati neko ko je bitan. Kako stvari stoje, oznaka odlazi u penziju, a zamijeniće je siva pozadina iza imena kanala. To je urađeno i zato što su mnogi pokušavali da lažiraju oznaku dodavanjem ove sličice u ime YouTube kanala.

(youtube)