Home Ostalo Internet YouTube snimke požara katedrale Notre Dame označio kao lažne vijesti

YouTube snimke požara katedrale Notre Dame označio kao lažne vijesti

Dok su milioni s nevjericom gledali izvještaje iz Pariza i vatru kako guta istorijsku katedralu Notre Dame, oni koji su poželjeli te videosnimke pogledati na YouTubeu doživjeli su neugodno iznenađenje.

Naime, YouTube je snimke koje su objavljivane samo nekoliko minuta nakon izbijanja požara, označio kao “lažnu vijest” i počeo pokazivati članke o terorističkom napadu na SAD u septembru 2001. godine.

Sistem koji se trebao boriti protiv lažnih vijesti tako je pogrešno identifikovao snimke i dodatno iznemirio gledaoce koji su, u prvi tren, pomislili da se radi o novom terorističkom napadu.

Iako su linkovi na članke i informacije na internet enciklopedijama ubrzo uklonjene, korisnici su već napravili screenshotove i podijelili informaciju po društvenim mrežama. Naravno, uz sarkastične komentare.

Iz YouTubea su pojasnili kako su se dodatne informacije pojavile jer su algoritmi koji analiziraju sadržaj videosnimki “procijenili” kako se radi o lažnoj vijesti. Nakon što je to primijećeno, ručno su ugašeni.

Ovo je možda i najbolji primjer kako algoritmi, napravljeni i implementirani u najboljoj namjeri, nisu savršeni i lako mogu legitiman sadržaj označiti kao lažan.

(zimo)