Home Ostalo Internet YouTube u pravila korištenja uveo da vam može obrisati kanal ako im...

YouTube u pravila korištenja uveo da vam može obrisati kanal ako im niste isplativi

U odeljku „Obustava i ukidanje naloga“ dodata je kontroverzna stavka: „YouTube može da vam ukine pristup usluzi ili pristup sa vašeg Google naloga, delimično ili u celosti ukoliko YouTube veruje da, prema vlastitom nahođenju, pružanje usluge vama više nije komercijalno održivo.“ Prema ovoj izjavi čini se da bi YouTube mogao samo da izbriše vaš YouTube nalog/kanal ako niste komercijalno isplativi za njihovu platformu.

Ne možemo biti previše sigurni šta to znači, ali ključna reč „komercijalno“ ne ukazuje nužno na ograničenja za ljude koji promovišu govor mržnje ili nasilni sadržaj. Takođe, teško je pretpostaviti faktore koje će YouTube da uzme u obzir pri procenjivanju da li je kanal (ili Google nalog uopšte) „komercijalno održiv“.

Kao odgovor na izveštaje 9to5Google-a na istu priču, PR je spomenuo da je sve upravo onako kako je i bilo, a ažuriranje uslova usluge osigurava da ih je lakše razumeti nego ikad pre. Iako je zvaničan odgovor možda obećavajući, sigurno je diskutabilna stavka koja je uznemirila sve kreatore sadržaja.

Pratićemo dalji razvoj ove priče ukoliko bude zvaničnog odgovora koji će rasvetliti probleme i nedoumice budućih (i već oformljenih) stvaraoca sadržaja na YouTube-u.

(pcpress)