Home Ostalo Internet Znate li šta je to Wayback Machine?

Znate li šta je to Wayback Machine?

Servis Wayback Machine neprofitne organizacije Internet Archive poznata je digitalna arhiva putem koje korisnici mogu vidjeti izgled pojedine web-stranice u odabranom trenutku u prošlosti.

Wayback Machine trenutačno nudi preko 439 milijardi arhiviranih web-stranica. Prema najavama organizacije Internet Archive, taj servis će kroz iduće dvije godine biti značajno unaprijeđen, za što će se izdvojiti 1,9 miliona dolara.

Najznačajnija novost će biti mogućnost pretraživanja arhiveunošenjem ključnih riječi, što će značajno olakšati cijeli postupak koji trenutačno zahtjeva unošenje URL-a tražene web-stranice.

Bit će poboljšano i korisničko iskustvo, optimizovaće se kvaliteta čuvanja web-stranica te će se staviti naglasak na kvalitetan prikaz interaktivnih web-stranica.

Za kraj valja izdvojiti još jednu zanimljivu novost, a to je uspostavljanje partnerstva s drugim servisima kao što je Wikipedia, kako bi se originalni linkovi na određene web-stranice koje više nisu dostupne zamijenili linkovima koji vode na arhivirane verzije tih web-stranica na Wayback Machine servisu.

(bug)