Home Ostalo Internet Zuckerberg najavio promjene na Facebook News Feedu

Zuckerberg najavio promjene na Facebook News Feedu

Mark Zuckerberg obećao je sam sebi, ali i milionima korisnika Facebooka, kako će ovu godinu posvetiti tome da ova društvena mreža bude mjesto na kojem će se vrijeme provoditi kvalitetnije. Prvi pomak u tom smjeru najavio je danas, a tiče se promjena u algoritmima koji određuju koje će se objave prikazivati korisnicima u News Feedu.

Umjesto da ih se svakodnevno zatrpava brojnim objavama stranica, kompanija i raznih organizacija, Facebook će promijeniti sistem tako da svima češće prikazuje objave njihovih prijatelja, poznanika i rodbine, te grupa kojih su članovi. Time bi iskustvo korištenja trebalo biti poboljšano i učinjeno više ličnim, a korisnici bi trebali biti u mogućnosti ostvarivati bolje veze s ljudima zbog kojih i koriste društvene mreže.

Test ovako promijenjenog News Feeda odvijao se krajem prošle godine u nekoliko zemalja, među kojima je bila i Srbija. Tada su korisnici primijetili kako im se na glavnom ekranu sve češće prikazuju objave prijatelja, a manje one od raznih stranica, izuzev plaćenih, sponzorisanih sadržaja. Korisnici nisu bili previše nezadovoljni, no svoje negodovanje iskazali su izdavači i vlasnici raznih poslovnih Facebook stranica kojima je “reach” značajno pao.

Da će se tako nešto ponoviti i sada, svjestan je i Mark Zuckerberg, ali u ovom slučaju odlučio je ipak Facebook vratiti “običnim” korisnicima i brinuti se da su oni zadovoljni. Kako će se promjena odraziti na oglašivače, male izdavače i stranice koje ne mogu priuštiti plaćanje (“boost”) objava, Zuckerberga za sada, čini se, ne brine pretjerano.

(bug)