Home Ostalo Internet Facebook pokreće sopstveni streaming gaming servis

Facebook pokreće sopstveni streaming gaming servis

Već sada jasno je kako će vjerovatno jedan od najvećih trendova koji će obilježiti budućnost gaminga biti streaming. Velike kompanije poput Microsofta, Googlea i drugih ulažu velike resurse kako bi ljubiteljima video igara omogućile uživanje u vrhunskim igrama nezavisno od hardvera. Umjesto skupog računar ili konzole, za igranje igara putem takvih servisa potreban je samo uređaj povezan s internetom i pretplata.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Svoju priliku na tom tržištu vidio je i Facebook te je Zuckerbergova kompanija ove sedmice najavila vlastiti gamerski streaming servis Facebook Gaming. Umjesto pretplate, njihov će servis biti besplatan i dostupan putem Facebookove web aplikacije te aplikacije na Androidima, dok zbog poznatih problema s Appleom i iOS-om (trenutno) neće biti dostupan na iPhoneu i iPadu. Za razliku od ostalih servisa, Facebook, dakle, neće naplaćivati pristup svojim igrama.

Google osvježio izgled i dodao nove opcije u YouTube aplikaciju

U odnosu na dostupne igre bazirane na Flashu i HTML-u 5 kakve su dostupne godinama na Facebooku, novi servis omogućiće kompleksnije igre pa će se na početku moći uživati u naslovima poput Asphalta 9 i Mobile Legendsa, a s vremenom očekujemo i nove naslove. Kako je riječ o streamingu, svi procesi odvijaće se na Facebookovim serverima te će korisnici odmah moći početi s igranjem, bez potrebe za preuzimanjem samih igara na računar ili mobilne uređaje, čime se štedi i vrijeme i prostor na telefonu. Npr. Asphalt 9 na Androidu zauzima oko 2 GB prostora.

Glasine tvrde kako će Galaxy S21/S30 serija telefona biti manja evolucija, a ne revolucija u odnosu na Galaxy S20

Šef odjeljenja kompanije zadužen za igre Jason Rubin prilikom predstavljanja streaming servisa rekao je kako ne obećavaju niti 4K, ni 60 fps te naglašava kako neće biti potrebna kupovina novog (skupog) hardvera. Većina tehnoloških medija hvali taj Facebookov potez čiji je cilj prilično jednostavan – omogućiti svojim korisnicima još jednostavnije igranje i besplatan pristup većem broju igara.

Xiaomi predstavio Redmi K30S telefon

Ipak, ono što će biti potrebno jeste internet veza, a svi koji će igrati igre korištenjem mobilnih podataka, trebaju voditi računa o njihovoj potrošnji. Iz Facebooka ipak ne isključuju mogućnost da se jednog dana pojave i premium igre koje će biti potrebno platiti. Kompanija će, takođe, zarađivati i od kupovine unutar igara, odnosno od prikazivanja oglasa, jer to je ionako njihov standardni način poslovanja.

(zimo)