Home Ostalo Garmin platio milione dolara da zaustavi cyber napad

Garmin platio milione dolara da zaustavi cyber napad

Krajem prošlog mjeseca milioni korisnika Garminovih uređaja imali su problema s korištenjem internet usluga i aplikacija. Iz američke kompanije tada su objavili kako je do problema došlo zbog cyber napada, a kada je problem riješen, iz Garmina nisu objavili detalje o samom napadu, već su samo naglasili kako se čini da korisnički podaci, uključujući i osjetljivi podaci Garmin Paya, nisu pali u ruke kriminalaca.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Još tada kao uzrok prestanka rada spominjao se ransomware, a jučer su se na mreži pojavile neke nove informacije o napadu i načinu na koji su problemi riješeni. Garmin je, kažu izvori upoznati sa situacijom, napadnut ransomwareom Wastedlocker, koji je zaključao sve podatke na serverima kompanije te su hakeri za otključavanje tražili otkupninu. Kada dođe do takvog zaključavanja podataka, stručnjaci za sigurnost i policija uvijek savjetuju da se ne plaća otkupnina jer je to samo vjetar u leđa hakerima koji će, kada vide kako je “lako” zaraditi novac, nastaviti s napadima i na druge kompanije.

Trump zabranio TikTok i WeChat u SAD

Ali čini se kako u Garminu nisu imali izbora te su se odlučili na najmanje popularno rješenje – plaćanje otkupnine. Službene informacije nisu poznate, ali hakeri su navodno tražili 10 miliona dolara, a Garmin je na kraju platio “više miliona”.

Američki Qualcomm zatražio dozvolu od vlasti da Snapdragon čipseti pokreću Huawei telefone

Ransomware Wastedlocker povezuje se s ruskom hakerskom grupom Evil Corp, koja iza sebe već ima slične napade u kojima su izvukli milione dolara, a američko ministarstvo finansija zabranilo je kompanijama plaćanje otkupnine ruskim hakerima, uz prijetnju sankcijama onima koji to naprave. Prema američkim medijima, Garmin je imao problema pri plaćanju otkupnine jer je prva kompanija za cyber sigurnost koju su htjeli unajmiti za pregovore i plaćanje otkupnine odustala od suradnje zbog prijetnje sankcijama.

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

Nakon toga okrenuli su se kompaniji Arete IR, koja je posredovala u plaćanju otkupnine. Iz te kompanije kažu da ransomware kojim je napadnut Garmin ipak nema veze s hakerskom ekipom iz Evil Corpa pa smatraju da nemaju straha od kazne i sankcija.

(zimo)